Χριστούγεννα 2019

Για άλλη μια φορά πιστός στο ραντεβού του ο Χριστός μας, έρχεται να ξαναγεννηθεί  στη γη για όλους εμάς τους ανθρώπους.

Κύριε έρχεσαι για μας, για τον ένα, για τους πολλούς, για τους πιστούς αλλά και τους άπιστους, για τους λευκούς και τους μαύρους, για τους φτωχούς αλλά και τους πλούσιους, για τους άσημους και πονεμένους, αλλά και τους άρχοντες και μεγιστάνες των λαών.  Για όλους Κύριε αφού δεν εξαιρείς κανένα, αφού είσαι ο Εμμανουήλ. Ευλογημένος ο ερχομός Σου Χριστέ στη γη Σου, στη γη μας.

Όμως Κύριε ερχόμενος ποια  εικόνα θα αντικρίσεις  στη γη του 21ου αιώνα;

Τι θα βρεις στις ψυχές των ανθρώπων της τρίτης χιλιετίας;

Δυστυχώς Κύριε,  την αδιαφορία των χορτασμένων αυτής της γης να υψώνεται σαν χριστουγεννιάτικο δένδρο, στολισμένο με χλιδή και πολυτέλεια.                                                                       Πάνω από τις πόλεις το νέφος και τον καπνό από τις καμένες ψυχές του λαού Σου.

Θα συναντήσεις Κύριε ανθρώπους να βιώνουν το σύνδρομο της αυτοϊκανοποιήσεις σε όλες τους τις εκδηλώσεις, έχοντας κλειδώσει βαθιά μέσα τους μια αθάνατη ψυχή, να μουχλιάζει και να αργοπεθαίνει.

Θα βρεις   πολλούς ανθρώπους αποκλεισμένους στη μόνωση της μάζας, να περιφέρονται απελπισμένα χωρίς να έχουν στόχο και προορισμό.

Θα βρεις παιδιά Σου, να τρέχουν αδιάκοπα με αγωνία και με άγχος σε χίλιες δυο δουλειές, έχοντας ολότελα λησμονήσει το σκοπό τους.

Θα ανταμώσεις  αδελφούς Σου και αδελφούς μας, να πεθαίνουν με μια σύριγγα στο μπράτσο, η να απειλούνται από την φοβερή μάστιγα το ΑΙ DS, και να είναι δέσμιοι σε σαρκικά πάθη.

Θα βρεις ένα κόσμο πολύβουο, ένα κόσμο ανούσιο, ένα κόσμο θανατηφόρα ανιαρό ένα κόσμο να ζει μέσα στην ανασφάλεια από την  τρομοκρατία και τα χτυπήματά της, ένα κόσμο χωρίς πρόσωπο μόνο με προσωπείο, ο οποίος να αγωνιά κάτω από την απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Θα αντικρίσεις  λαούς άστεγους και εξαθλιωμένους από αρρώστιες και πείνα, και άλλους πάνοπλους και ισχυρούς να φιγουράρουν και να καυχώνται.

Θα αντικρίσεις την αμαρτία σε όλο της το μεγαλείο και την αδικία σε όλη της την δόξα.

Και όμως Κύριε με επιμονή σε καλούμε. Έλα, στη γη μας να γεννηθείς  και φέτος. Αναζήτησε  φάτνη, παντού αναζήτησε σπηλιά. Από τα προσφυγικά στρατόπεδα του Αφγανιστάν, μέχρι τους πύργους της Νέας Υόρκης. Από την μεγαλύτερη πόλη ως το μικρότερο και απομακρυσμένο χωριό. Από το λαμπρότερο αρχοντικό μέχρι το ποιο απέριττο καλύβι. Από την  ενδοξότερη ύπαρξη μέχρι την ποιο απέριττη και ταπεινή ψυχούλα.

Αν εμείς θελήσαμε και πουλήσαμε τον εαυτό μας, και αν εμείς εγκαταλείψαμε κάθε ελπίδα, η ελπίδα η δική Σου δεν μας εγκαταλείπει.

Κύριε ξεφεύγοντας από κάθε σύγχρονο Ηρώδη, καταδέχεσαι  και φέτος να γεννηθείς στις καρδιές όλων εκείνων που σου ανοίγουν, όλων αυτών που σε καλούν και σε περιμένουν. Όχι μόνο να γεννηθείς αλλά και να μεγαλώσεις, να σταυρωθείς και να αναστηθείς, για να γίνεις και δική μας Ανάσταση, αλλά και ελπίδα, ευκαιρία, σωσίβιο και λύτρωση από τα δεινά που απλώνονται γύρω μας και μέσα μας.

Έλα Κύριε, Σωτήρα μας, Λυτρωτή μας! Θα το ακούσουμε  στις Εκκλησίες την Άγια νύχτα της γέννησης Σου. Θα σε αντικρίσουμε και θα γευθούμε  την αγάπη Σου μέσα από το Άγιο ποτήριο της διαθήκης Σου, θα σε προσκυνήσουμε ευλαβικά και θα γίνουμε φάτνη δικιά Σου.

Έλα μαζί μας Χριστέ. Μείνε μαζί μας Σωτήρα.

Εμμανουήλ Μπαριωτάκης Πρωθιερεύς

Αφήστε μια απάντηση