ΚΟΛΛΥΒΟ -ΣΙΤΑΡΙ

Ένα από τα σημαντικότερα που μαζί με την προσευχή και την ελεημοσύνη μπορούμε να προσφέρομε για την ανάπαυση των ψυχών των προσφιλών δικών μας και γενικά κάθε ψυχής, είναι το σιτάρι – κόλλυβο. Το κόλλυβο είναι συνυφασμένο με την ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας μας ως συμβολικό με την Ανάσταση των νεκρών. Δηλαδή, όπως ο κόκκος του σιταριού πέφτει στη γη και σαπίζει, αλλά αναβλαστάνει και φέρνει καρπό, ούτο πως και ο άνθρωπος αναστημένος από την φθορά θα βλαστήσει εν αφθαρσία.

Κόλλυβος στην αρχαία Ελληνική σημαίνει κόκκος δημητριακών, εξού  και το κόλλυβο. Το κόλλυβο γίνεται σε χριστιανικά σπίτια από χριστιανές γυναίκες με πίστη και ευσέβεια και προσφέρεται στα μνημόσυνα της Εκκλησίας, σε τρισάγιο στους τάφους, σε πένθιμες μνήμες και τελετές, στα ψυχοσάββατα, αλλά και σε μνήμες Αγίων, όχι βέβαια για την ανάπαυση της ψυχής των, αλλά από αγάπη και τιμή προς τον Άγιο και προς ωφέλεια δική μας.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ

Τα υλικά που χρειάζονται είναι τα εξής. Σιτάρι καθαρό, ξυροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια), σταφίδες, σουσάμι, σπόροι από ρόδι, τριμμένη φρυγανιά, μπαχαρικά ( κανέλα κύμινο), μαϊντανό και ζάχαρη.

Όταν βράσει το σιτάρι καλά, το τραβούμε και το πλένομε  πολύ καλά στο κρύο νερό και το απλώνουμε σε καθαρό πανί για να στεγνώσει. Στη συνέχεια το ανακατεύομε με τα υπόλοιπα υλικά και το τοποθετούμε μέσα σε ειδικό πανέρι. Καλύπτουμε το περιεχόμενο με ζάχαρη και το στολίζομε με τον Τίμιο Σταυρό στη μέση, τα αρχικά γράμματα του ονόματος του νεκρού, με διάφορα σχέδια και κλαδιά εκφράζοντας έτσι την αγάπη μας και τον σεβασμό μας προς όλους εκείνους που έφυγαν από την παρούσα ζωή και βρίσκονται σε μια μέση κατάσταση στην παντοτινή ζωή. Μέχρι την Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία και την δίκαιη αποκατάσταση των πάντων ισχύουν τα μνημόσυνα, τα οποία παρέχουν ώνιση και ανακούφιση στις ψυχές των αδελφών μας.

Αφήστε μια απάντηση