Ενοριακά Παρεκκλήσια

Εκτός του Ενοριακού Ναού της στην Ενορία υπάρχουν και δύο παρεκκλήσια. Το ένα είναι το ιστορικό Εκκλησάκι των Αρχαγγέλων, το οποίο ευρίσκεται και κοσμεί την κεντρική πλατεία της Πόλεως. Η ιστορία και η προσφορά του στα Εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου είναι μεγάλη, αλλά και η μέριμνα και ο σεβασμός των κατοίκων προς αυτό είναι απέραντος. Πανηγυρίζει την 8η Νοεμβρίου και είναι κτίσμα του δεκάτου έκτου (16ου ) αιώνος και συγκεκριμένα του έτους 1595 όπως η κτητορική του επιγραφή αναφέρει. Κτήτορας του Ναού αναφέρεται η οικογένεια Δημητρίου και Σωσσάνης και τα τέκνα αυτών Μιχαήλ και Θεοδόσιος.

Το δεύτερο είναι το βυζαντινού ρυθμού Εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην παραλία της Πόλεως (παλιό τελωνείο). Είναι κτίσμα του έτους 1950, πάνω στα ερείπια κατεστραμμένου μικρού παλαιού Ναού. Πανηγυρίζει στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου και την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης 21 Μαΐου.

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Σε  χώρο δίπλα από το ενοριακό μας κέντρο,  ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα, έγινε το ενοριακό παρεκκλήσιο στο όνομα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Ο σύγχρονος και θαυματουργός αυτός Άγιος, κατά κόσμο Βαλεντίν Βόινο- Γιασενέτσκι, ο οποίος αγιοκατατάχτηκε από τον ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τον Νοέμβριο του 1995, έχει συγκινήσει τους ανά την οικουμένη ορθοδόξους Χριστιανούς με την ζωή και την δράση του.  Αγωνίστηκε σθεναρά κάτω από σκληρές συνθήκες ως ορθόδοξος ποιμένας,  Αρχιερεύς και ιατρός στην αχανή γή της Ρωσίας. Τα πάνδεινα κολαστήρια που υπέστη από το τότε άθεο καθεστώς των μπολσεβίκων,  (οι ανακρίσεις, οι Φυλακές, οι εξορίες, οι εγκλεισμοί, οι εξευτελισμοί, οι θλίψεις και τα ονείδη), τον καταξίωσαν στην συνείδηση του λαού σαν ένα μεγάλο πατέρα που ο Κύριος τον επιβράβευσε και τον ανέδειξε αστέρα πρώτου μεγέθους στο νοητό στερέωμα και λαοφιλή θαυματουργό Άγιο στην Εκκλησία Του.

Έχομε την ιδιαίτερη τιμή αλλά και την ξεχωριστή ευλογία να φυλάσσομε στην Ενορία μας μικρό τεμάχιο από την καρδούλα του Αγίου που έμεινε και μετά τον θάνατό του ανέπαφη, το οποίο μαζί με την άγια  εικόνα του θα καταθέσομε στον μικρό αυτό ναό του, ώστε να υπάρχουν και να παραμένουν εις το διηνεκές, πλούσια ευλογία και πηγή χάρητος του πιστού λαού μας.

      Η Ενορία μας, θα τιμά και θα πανηγυρίζει την μνήμη του 11 Ιουνίου εκάστου έτους.             

20210524_115640 20210524_115704