Ενοριακά Πανηγύρια

Τα βασικά πανηγύρια που γιορτάζει ο ενοριακός Ναός της Ενορίας είναι δύο. Το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 6 Αυγούστου και το πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνος(πολιούχου της πόλεως)12 Δεκεμβρίου. Με πάνδημη συμμετοχή, με εξαιρετική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια γιορτάζεται κάθε χρόνο το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως. Στην καλοκαιρινή αυτή γιορτή, τόσο στις εσπερινές ακολουθίες, όσο και την Θεία Λειτουργία, συρρέει πλήθος προσκυνητών. Εις την ακολουθία του εσπερινού μαζί με την αρτοκλασία γίνετε η ευλογία των καρπών της γης, στην οποία οι πιστοί προσφέρουν δώρα ευγνωμοσύνης, καρπούς και φρούτα από τον κόπου και τον μόχθο τους για να ευλογηθούν, αλλά και να ευχαριστήσουν τον Κύριο, τον Δοτήρα παντός αγαθού.

Ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια, τρέφουν οι χριστιανοί της Πόλεως και της Ενορίας στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίο επί δυο περίπου αιώνες τον έχουν πολιούχο τους, προστάτη τους, και βοηθό τους. Γι’ αυτό και το πανηγύρι του γίνεται με ξεχωριστή τιμή και λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή Κλήρου, Λαού και Αρχών του τόπου. Μετά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία γίνεται η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, στους κεντρικούς δρόμους της Πόλεως.

Την 12η μεσημβρινή παρατίθεται εόρτιο γεύμα από την Ενορία στους φιλόξενους χώρους της Μητροπόλεώς μας, προς τους προσκεκλημένους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αρχιερείς, τους Άρχοντες και τις Αρχές του τόπου και του Νομού.

Η Κίσαμος εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της

Η πόλις της Κισάμου, έδρα της Ι. Μητροπόλεως μας εόρτασε, σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς, τον πολιούχο και προστάτη της, άγιο Σπυρίδωνα Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό. Του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος, της δε Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνού και του Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου.

Ο Επίσκοπος μας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς δια την «ευλογητική έλευση και συμμετοχή των», όπως ανέφερε και σημείωσε: «Ο σημερινά τιμώμενος μεγάλος Ιεράρχης και ομολογητής της πίστεως μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα να πολιτευόμεθα όλοι μας, Κλήρος και Λαός, δια να μπορεί και η δική μας ζωή και πορεία να είναι πορεία ζωής, αλήθειας και ελευθερίας.

Ιδιαίτερα δε στους χαλεπούς και ομιχλώδεις καιρούς μας των πολλών ανατροπών και ποικίλλων προκλήσεων, προκλήσεις που μοιάζει να έχουν στόχο να οδηγήσουν σε σκοτεινά και αδιέξοδα μονοπάτια τον καθ΄ ημέρα βίο μας και όχι μόνον, καλούμεθα να ορθώσουμε το ανάστημα της ψυχής και της καρδιάς μας και να αντισταθούμε, ακολουθούντες το παράδειγμα του σημερινά εορτάζοντος πατρός ημών Σπυρίδωνος του θαυματουργού.

Εάν με τέτοια διάθεση και πνεύμα κατανοήσουμε το νόημα και την σημασία της σημερινής ημέρας και εορτής, τότε μπορεί ο Άγιος Σπυρίδων να γίνει η απαρχή μιάς νέας πορείας, στάσης και αντίληψης περί ζωής», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, δίδοντας τον λόγο εις τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος αναφέρθηκε εις την πραότητα του Αγίου Σπυρίδωνος. «Ο άγιος Σπυρίδων, σημείωσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπήρξε υπόδειγμα πραότητος.

Η εποχή μας και οι δύσκολοι καιροί μας καλούν όλους μας να υιοθετήσουμε την πραότητα του Αγίου, ακολουθούντες το δικό Του παράδειγμα», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ευχαριστών τον Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο δια την «ευγενική πρόσκληση». Ακολούθησε η λιτάνευσις τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται εις τον ιστορικό ομώνυμο Ναό Του, ως και η θαυματουργός Εικόνα Του, με την συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου Κισάμου, Δημάρχων της περιοχής, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, Αστυνομικών Διευθυντών της Κρήτης και των Χανίων, Διοικητών Μονάδων, εκπροσώπων Φορέων, Συλλόγων και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

phoca_thumb_l_img_4562 phoca_thumb_l_img_4620
phoca_thumb_l_img_4616 phoca_thumb_l_img_4646

 

 

ΛΑΜΠΡΑ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ

2016

Με επισημότητα, λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή γιορτάστηκε και φέτος η πανήγυρις του Πολιούχου και Προστάτου της Ενορίας μας και της Πόλεώς μας Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού.

Στις Ιερές ακολουθίες του διημέρου, Εσπερινό, Ιερά Παράκληση του Αγίου, Αγρυπνία και πανηγυρική θεία Λειτουργία, συνέρρευσε πλήθος πιστών όχι μόνο από την Ενορία μας αλλά και από κάθε γωνιά της Πόλεως, της Επαρχίας και του Νομού μας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξεως ήλθαν με ευλάβεια και σεβασμό για να προσπέσουν στα πόδια εκείνου που διακύρηξε το « Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και παφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς », αλλά και την Εικόνα του Αγίου μας, του πολιούχου και προστάτου μας, του φύλακα και συνοδοιπόρου μας, Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμηθούντος του θαυματουργού και να εμπιστευθούν σ’ αυτόν τον πόνο τους και το παράπονό τους.

Την πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Αμφιλοχίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνός και Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ Κύριλλος, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ.κ Ειρηναίου, πλειάδα πρεσβυτέρων  και διακόνων από την Ιερά μας Μητρόπολη αλλά και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης Απόστολος, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης Θεόδωρος με το δημοτικό του συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης Χαράλαμπος , οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά κ Μαλακωνάκης Γιάννης και Δασκαλάκης Νικόλαος, οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του Νομού και του Δήμου μας, τα σχολεία της Πόλεως με τις σημαίες τους, οι σύλλογοι, τα σωματεία  και οι φορείς, καθώς και τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του κ. Χάρη Κουμή και της Άλκιστης  Ξηρουχάκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Πόλεως, την οποία πλαισίωσε στρατιωτικό άγημα της 5ης Μεραρχίας Χανίων καθώς και η μουσική μπάντα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Δήμου μας.

Στο ενοριακό πνευματικό μας κέντρο προσφέρθηκε σε όλους καφές με πλούσια γλυκίσματα προσφορά του συλλόγου γυναικών της πόλεώς μας.

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Σπυρίδωνος 2015
Από τις πανηγύρεις του Ναού

 

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Σπυρίδωνος 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΥΨΏΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την 14η Σεπτεμβρίου, εορτή της παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, γιόρταζε το παρεκκλήσι Του Σταυρού της Ενορίας μας, στην παραλία του Τελωνείου Κισάμου.
Δεκάδες χριστιανοί από όλα τα σημεία της Πόλης, αλλά και ξένοι επισκέπτες, συμμετείχαν με πολύ ευλάβεια και πίστη στις ιερές ακολουθίες, τόσο του εσπερινού και της παρακλήσεως όσο και την θεία Λειτουργία και ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Στην Ενορία μας, κάθε εορτή και προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, υψώνεται τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο μας δωρίθηκε από τον σεπτό Προκαθήμενο της Σιωνίτηδος Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλο και το οποίο έχουν την ευκαιρία οι πιστοί να προσκυνήσουν και να αντλήσουν αγιασμό, δύναμη, κουράγιο και ευλογία.

image-0-02-05-e671f326f756fbcf28c752512967a8b6a6e85cf3cbdb29869cd046bbeeca2b03-V image-0-02-05-27fd717fabb486f6a30d2cfce50b13c4355eb2081e1498d877ef0d0c96b4c366-V image-0-02-05-8b5db7c5bfd3d34c526a8a4049a0a19d3a2269978daf3082567e6bb83f1a58d0-V image-0-02-05-6aa58249791feecfa5115fed2554549b6d5e39033fb353d1766697028b1be77e-V