Εκκλησιαστικό Μουσείο

Χρέος και καθήκον θεωρεί η Ενορία μας την διαφύλαξη του Εκκλησιαστικού της πλούτου και της εθνικής της κληρονομιάς. Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτισμένος λαός και έθνος το οποίο δεν σέβεται, δεν αξιοποιεί και δεν φυλάσσει τους θησαυρούς του παρελθόντος, οι οποίοι είναι το πρόσωπο και ο πολιτισμός του στο παρόν και το μέλλον.

Αναλογιζόμενη αυτό το χρέος και η Ενορία μας ανέγειρε και συντηρεί το Εκκλησιαστικό της μουσείο στο οποίο εκθέτει και φυλάσσει τα Ιερά Κειμήλια και τους πνευματικούς θησαυρούς που απέμειναν από τους ιερόσυλους του παρελθόντος.

Στο Ενοριακό μουσείο φυλάσσονται Εικόνες διαφόρων τεχνοτροπιών και εποχών οι οποίες απαρτίζουν ενδιαφέρουσες ομάδες και καλύπτουν μια περίοδο τουλάχιστο δυο αιώνων. Το μουσείο κοσμούν ακόμα Ιερά Σκεύη καλής τέχνης (Σταυροί ευλογίας και αγιασμού, Δισκοπότηρα, Θυμιατά, Κηροπήγια, Αντιμήνσια) και λειτουργικά βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα με πολυτιμότερο το Ιερό Ευαγγέλιο του 1818 γραμμένο στην παλαιά γραφή, τον Επιτάφιο θρήνο του 1850, καθώς και Ιερά Αρχιερατικά και Ιερατικά άμφια μακαριστών Αρχιερέων και Ιερέων της Μητροπόλεως και της Ενορίας μας.

Στο μουσείο ευρίσκεται ακόμα χρυσοΰφαντη Ιερατική στολή η οποία δωρίθηκε ως τάμα στον Άγιο από την σύζυγο του Πρίγκηπος Γεωργίου του Β΄.

Στο βιβλίο επισκεπτών του υπογράφουν πολλοί ντόπιοι και ξένοι που το επισκέπτονται και το βλέπουν σαν ζωντανή μαρτυρία αγάπης και σεβασμού στην τοπική παράδοση και ιστορία.