Απο την Ενοριακή Ζωή

 

 

 

ΚΗΔΕΙΕΣ

   Τον μήνα Σεπτέμβριο, κηδεύτηκαν από την ενορία μας τρείς αγαπητοί ενορίτες. Ο Εμμανουήλ Κορκιδάκης, ο Ξενοφών Μαρεντάκης και ο Θεόδωρος  Πατεράκης.

Οι μεταστάντες, υπήρξαν άνθρωποι του τόπου και της Ενορίας μας, βιοπαλαιστές, φιλότιμοι και φιλήσυχοι, με οικογένειες, παιδιά και εγγόνια και αγωνίστηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής.

Από την θέση αυτή, ευχόμαστε στους αδελφούς μας καλή Ανάσταση και ανάπαυση στην βασιλεία του Θεού και καλή παρηγοριά και δύναμη στους οικείους και δικούς τους ανθρώπους.

ΚΗΔΕΙΑ

      Τον μήνα Αύγουστο έφυγε για το αιώνιο ταξίδι στους ουρανούς, μια εκλεκτή μας ενορίτισσα, η Αδαμαντία  Φωτάκη. Άνθρωπος ευγενείς, καλοσυνάτος, με μεγάλη πίστη στο Χριστό και αγάπη στο συνάνθρωπο. Οι ναοί της ενορίας μας και ειδικά του Αγίου Σπυρίδωνος  ήταν τα δεύτερα σπίτια της και η ακολουθίες από τις οποίες δεν έλειπε την συνέπαιρναν και γέμιζαν την ψυχή της.

Αξιώθηκε, με τον μακαριστό της σύζυγο Παναγιώτη να αποκτήσει ευλογημένη οικογένεια με παιδιά και εγγόνια, τα οποία καμάρωνε και υπεραγαπούσε. Ευγνωμόνος  και τα παιδιά της στάθηκαν δίπλα στην μητέρα τους μέχρι και την τελευταία της στιγμή.

Ευχόμαστε από ψυχής στην αδελφή μας την Αδαμαντία, καλή Ανάπαυση στην γειτονιά των Αγγέλων και καλή υπομονή και δύναμη στους δικούς της να κρατήσουν τον πόνο και να ενθυμούνται την μητέρα τους.

ΚΗΔΕΙΑ

      Τον μήνα Ιούλιο κηδεύτηκε από την ενορία μας, ο μακαριστός Γιάννης Γιαννενάκης. Ο μεταστάς υπήρξε άνθρωπος εργατικός, φιλότιμος και καλοσυνάτος. Άριστος τεχνίτης στα μάρμαρα, που μαζί με τον αδελφό του εξυπηρέτησαν πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία μας. Δεν αξιώθηκε να αποκτήσει δική του οικογένεια, αλλά ήταν δεμένος πολύ με την ευρύτερη οικογένειά του, δηλαδή αδέλφια και ανίψια.  Όλοι αυτοί του συμπαραστάθηκαν στην δυσκολία της υγείας του και των κήδεψαν με πόνο και σεβασμό.

Στον μακαριστό Γιάννη ευχόμαστε, καλή ανάπαυση στην βασιλεία του Θεού και στους κατά σάρκα συγγενείς του καλή υπομονή και πολλά χρόνια με υγεία να ενθυμούνται τον δικό τους άνθρωπο.

ΓΑΜΟΣ

     Το μήνα Ιούλιο, σε κλήμα ευφροσύνης και χαράς, στον ενοριακό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε ο γάμος δυο νέων παιδιών του Ελευθέριου – Παντελή Μιχαήλ, από την Κύπρο και της Άννας Χατζηλάρη γεννηθείσης στην Κίσαμο,  κατοίκων Αγγλίας. Τα αφοσιωμένα αυτά παιδιά, πιστά στον έρωτα και των όρκο τους για μια ζωή αγάπης και κατανόησης, στάθηκαν με ευλάβεια κάτω από τους θόλους του ναού και δέχτηκαν πλούσια την ευλογία του τριαδικού Θεού μας.

Κουμπάρος και μάρτυρας στο μυστήριο παραβρέθηκε ο Ελευθέριος Μιχαήλ από την Κύπρο.

Ο λειτουργός του μυστηρίου, οι γονείς και γενικά  όλοι οι προσκεκλημένοι, ευχήθηκαν στο ανδρόγυνο μακροημέρευση, προκοπή, αγάπη και όλα τα καλά του ουρανού και της γης.

ΚΗΔΕΙΑ

      Στις 20 Ιουνίου, η Ιερά μας Μητρόπολη  Κισάμου και Σελίνου, έχασε ένα επίλεκτο πρεσβύτερό της τον μακαριστό παπά Γιάννη Γρηγοράκη εφημέριο Σαρακίνας Σελίνου. Ο μεταστάς αδελφός,  ο οποίος ήταν χειροτονία του μακαριστού παππού της Κρήτης κυρού Ειρηναίου, υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα επί σαράντα και πλέον έτη την Ενορία του και το λαό της, υπήρξε οικογενειάρχης  και πνευματικός πατέρας μειλίχιος, καλόκαρδος, ευπροσήγορος και ευγενής και καταξιώθηκε στις καρδιές των ενοριτών του και γενικά εκείνων που τον γνώρισαν και συναναστράφηκαν μαζί του.

Εμείς όλοι οι αδελφοί του συμπρεσβύτεροι, με την κατ’ άνθρωπο θλίψη, κυκλώσαμε την σωρό του, ζητήσαμε την ευχή του και τον προπέμψαμε την αιώνια ζωή με την ελπίδα  της συμμετοχής του στην παραδείσια χαρά και ευτυχία.

Στην καλή του πρεσβυτέρα, τα παιδιά και τα εγγόνια του, στους κατά σάρκα συγγενείς και ενορίτες του ευχόμαστε την από ουρανού παρηγορία.  Να έχομε την ευχή του. Αιωνία του η μνήμη.

ΒΑΠΤΙΣΗ

      Την Κυριακή της Απόκρεω 19 Φεβρουαρίου, στον Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε το μυστήριο της βάπτισης του υιού των Νικολάου Χαιρετάκη και της Ευτυχίας Πατεράκη από την κίσαμο. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Γρηγόριος. Ανάδοχος του Γρηγόρη έγινε η επίσης Κισαμίτισα  Ελένη Σκαράκη.

Μετά το μυστήριο και το κέρασμα στον αύλιο χώρο του ναού, όλοι οι προσκεκλημένοι μπήκαν στο ενοριακό κέντρο, όπου οι γονείς παρέθεσαν πλούσια τράπεζα φαγητών, γλυκών και ποτών.

Στο νεοφώτιστο Γρηγόρη ευχόμαστε, την ευλογία του Θεού, καθώς και υγεία και προκοπή στη ζωή του. Οι γονείς και η νονά να το χαίροντε και να το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

      Τον μήνα Ιούνιο, κηδεύτηκε από την ενορία μας μια ταπεινή ψυχή, μια άδολη προσωπικότητα, μια εργατική και φιλοπρόοδη γυναίκα, μια μάνα και γιαγιά, η μακαριστή Αντωνία Κονταξάκη. Πιστή και αφοσιωμένη στα ιερά και τα όσια της φυλής μας, αλλά και τίμια και ευσυνείδητη στην οικογένεια της και την τοπική κοινωνία, καταξιωμένη, μετέστει δια του θανάτου στην πραγματική ζωή.

Η ζωή  της επιφύλαξε να δοκιμάσει το πικρότερο ποτήρι και να σηκώσει  τον βαρύτερο Σταυρό, χάνοντας ένα από τα δύο της παιδιά τον Μιχάλη. Ο πόνος της έγινε προσευχή και ο Σταυρός της υπομονή και ελπίδα και το αντιμετώπισε χριστιανικά. Στα παιδιά και τα εγγόνια της καλή υπομονή και χρόνια πολλά να ενθυμούνται την καλή μητέρα και γιαγιά των.

ΓΑΜΟΣ

Τον μήνα Σεπτέμβριο στον ενοριακό μας ναό, τελέστηκαν οι γάμοι των νέων Ζαχαρία   Βουιδάσκη από το Ηράκλειο και της Παρασκευής Στρατάκη από την Κίσαμο. Στον γάμο των παραπάνω νέων,  έγινε ο γνωστός Κισαμίτης Βαγγέλης Χατζηκοκολάκης.

Στο νέο ταιριαστό ζευγάρι ευχηθήκαμε και ευχόμαστε, ζωή ειρηνική, μακροημέρευση και αγάπη, πάντα χαρούμενοι και ευλογημένοι με την ευχή Του Κυρίου μας, των γονέων τους και όλων των προσκεκλημένων τους.

Μετά το μυστήριο, στον αύλειο χώρο του ναού παρατέθηκε δεξίωση με πλούσια ποτά και γλυκά.

 ΚΗΔΕΙΑ

Τον μήνα Μάιο, η ενορία μας αποχαιρέτισε δύο εκλεκτά μέλη της, τους μακαριστούς Ιωάννη Κυριακογιαννάκη Αστυνομικό και τον Παναγιώτη Μαρεντάκη έμπορο. Και οι δύο υπήρξαν στην ζωή τους άνθρωποι της προσφοράς, στον κοινωνικό τομέα, αλλά και τον οικογενειακό με παιδιά και εγγόνια.

Θερμά συλλυπητήρια στις συζύγους των, τα παιδιά και όλους τους κατά σάρκα οικείους τους και σε κείνους καλή ανάπαυση.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Τον μήνα Σεπτέμβριο  στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος βαπτίστηκε η κόρη των   Νικολάου από την Αθήνα και της  Αγγελικής  Ροκάκη από την κίσαμο και ονομάστηκε Όλγα Πατρίτσια.

Ανάδοχος της μικρής Όλγας Πατρίτσιας ήταν  ο Μιχαήλ Λυρατζάκης από την Κίσαμο. Ευχόμαστε από ψυχής να ζήσει και να γίνει τέλεια χριστιανή, επίλεκτο μέλος της Εκκλησίας και γενικά της κοινωνίας, στους γονείς, νονό και συγγενείς να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

     Άλλος ένας χριστιανός, φιλάγιος και άνθρωπος φιλότιμος και φιλήσυχος έφυγε από την Ενορία μας, για την ουράνια πολιτεία του Θεού.  Πρόκειται για τον αείμνηστο Γεώργιο Κατζουράκη, εκείνον με την καλοσύνη και την ευγένεια, τον δημιουργικό εργάτη της γης και του εμπορείου, που με τιμιότητα και ευσυνειδησία, παρέα με την ευλογημένη, αείμνηστη σύζυγό του, ανάστησαν το νοικοκυριό τους, μεγάλωσαν τα δύο τους παιδιά, τα μόρφωσαν και χαίρουν εκτιμήσεως και αγάπης.

Αξιώθηκε να φθάσει σε βαθειά ηλικία, να δει εγγόνια και χαρές και να φύγει από την ζωή ευχαριστημένος. Ευχόμαστε στα παιδιά και τα εγγόνια του που στάθηκαν δίπλα του μέχρι το τέλος και του πρόσφεραν την αγάπη τους, να έχουν την ευχή του και να ζήσουν χρόνια, να ενθυμούνται τον άνθρωπό τους.

ΓΑΜΟΣ

Τον μήνα Σεπτέμβριο στον ενοριακό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε ο γάμος των νέων, Ελευθερίου Χαλκιαδάκη από την Κίσαμο και της Βαλάκου από την Αθήνα. Κουμπάρος του αντρογύνου έγινε Αντώνιος Θεοδωράκης από την Κίσαμο.

Μετά το μυστήριο του γάμου των παιδιών, τελέστηκε και το μυστήριο της βάπτισης της κόρης των. Στην νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Ιωάννα.

Ανάδοχος της Ιωάννας έγινε κ. ο Αντώνιος Θεοδωράκης  από την Κίσαμο.  Μετά τα δύο μυστήρια , στην αυλή της Εκκλησίας ακολούθησε πλούσια δεξίωση, με φαγητά, γλυκά και ποτά.

Ευχόμαστε από ψυχής, το νέο ζευγάρι να είναι ευλογημένο και χαρούμενο στην ζωή τους, καθώς επίσης και το μικρό αγγελούδι τους η Ιωάννα.

ΚΗΔΕΙΑ

     Μέσα στη χαρά των ημερών και εορτών του δωδεκαημέρου, στην Ενορία μας κηδεύτηκε μια απλή αλλά και άδολη ψυχή, η καλή μας ενορίτισσα Ειρήνη Λιγοψυχάκη. Πτωχή, αλλά εργατική και φιλότιμη, πάλεψε στη ζωή για να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά της. Έδωσε όλο της το είναι σ’ αυτά αλλά και τους ανθρώπους του τόπου, τρέχοντας και ευεργετώντας όλους πολυτρόπως. Στην εκκλησία παρούσα, πάντα με τα δώρα της, όρθια, ψέλλιζε την θεία Λειτουργία.

Μόνο όταν  την εγκατέλειψαν η δυνάμεις της, τότε μόνο σταμάτησε να τρέχει, να εκκλησιάζεται  και να ευεργετεί. Σταυρώθηκε στην ζωή της όπως τον Κύριο και τους Αγίου Του μάρτυρες, από το πλήθος των οικογενειακών προβλημάτων της αλλά έφυγε για την ουράνια πολιτεία του Θεού, με καθαρό πρόσωπο. Ευχαριστούμε θερμά όσους την βοήθησαν, την περικράτησαν και ακολούθησαν μέχρι και του τάφου το κουρασμένο και βασανισμένο σώμα της.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Τον μήνα Αύγουστο Βαπτίστηκε στον ενοριακό μας ναό η κόρη του Αιδεσ. π Παντελεήμονος Μπαργωτάκη και της πρεσβυτέρας Νεκταρίας Τακτικάκη από την Γραμβούσα και πήρε το όνομα Δήμητρα.

Ανάδοχος της μικρής Δήμητρας έγινε η εξαίρετη δεσποινίδα και μαθήτρια Σταυρούλα Σταθάκη, κόρη του Θεοδώρου και της Παναγιώτας Σταθάκη από την Κίσαμο. Μετά το μυστήριο, ακολούθησε πλούσια δεξίωση στους προσκεκλημένους με μουσική και κέφι.

Ευχόμαστε στην Δήμητρα πλούσια τα δώρα του ουρανού, στους δε γονείς και νονά να το καμαρώνουν όπως επιθυμούν.

ΚΗΔΕΙΕΣ

      Τον μήνα Οκτώβριο πέθαναν  στην ενορία μας και κηδεύτηκαν στο κοιμητήριο της πόλεώς μας, δύο χαριτωμένες υπάρξεις, δύο χριστιανές, με διαφορά 5 ημερών. Η Κρυστάλλω  Λαραζτάκη και η Αλεξία Κουφογιαννάκη. Εγκατέλειψαν τα πρόσκαιρα πλήρεις ημερών, αλλά και πλήρεις αγαθών έργων. Εργατικές, φιλόπονες, φιλότιμες και φιλόξενες και έχαιραν αγάπης και εκτίμησης από   την  τοπική κοινωνία.

Ευχόμαστε στις μεταστάσες αδελφές, καλή ανάπαυση και Ανάσταση στην γειτονιά των Αγγέλων.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Επίσης τον μήνα Ιούλιο βαπτίστηκε στον ενοριακό μας ναό η εικοσάχρονη δεσποινίδα με την θαυμάσια ψυχή και το κάλος, στην οποία δόθηκε το όνομα Μελίνα. Η Μελίνα είναι κάτοικος Γερμανίας, οι δε γονείς της Βασίλειος, που είχαμε την ευλογία να βαπτίσουμε  προ τριακονταετίας  και  Βρυσίδα ΣΗΟΤΖΑ, είναι κάτοικοι Αλβανίας.

Ανάδοχος της Μελίνας έγινε η συγγενής της από πατέρα, κ.Σοφία ΣΗΟΤΖΑ από τα Ιωάννινα. Πολλές ευχές  στην Μελίνα, να έχει την ευλογία του Θεού και καλή τύχη. Οι γονείς και η νονά να καμαρώνουν την όμορφη πορεία της ζωή της.

ΚΗΔΕΙΑ

     Τον μήνα Σεπτέμβριο, πέθανε και τάφικε από την Ενορία μας στο κοιμητήριο της πόλεώς μας, η μακαριστή Ευανθία  Α. Κορακάκη.  Η μεταστάσα, υπήρξε στην ζωή της, ταπεινή, ήσυχη και καλοσυνάτη γυναίκα, που εργάστηκε ακούραστα σε διάφορους τομείς της ζωής, αλλά περισσότερο στην οικογένεια. Πιστή και αφοσιωμένη στην Εκκλησία και την παράδοση, άφησε τα εγκόσμια και μετέστη στην ουράνια πολιτεία του Θεού.

Εμείς, ευχόμαστε ταπεινά στα παιδιά της που τόσο την περιποιήθηκαν και στάθηκαν δίπλα της, αλλά και σε όλους τους συγγενείς, να έχουν την ευχή της και χρόνια πολλά να την ενθυμούνται.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Τον μήνα Ιούλιο βαπτίστηκε στον ενοριακό ναό μας, του Αγίου Σπυρίδωνος ο γιός του Άγγελου Κλωστράκη  και της Δάφνης Πουλάκου  και να από την κίσαμο. Στον νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Στυλιανός.

Ανάδοχος στην βάπτιση παρέστη, ή επίσης Κισαμίτισα δεσποινίδα  Σκορδιλάκη του Γεωργίου.

Εμείς ευχόμαστε στον μικρό Στυλιανό να ζήση ευλογημένο και χαρούμενο, να το χαίρονται οι γονείς του και να το καμαρώνουν και η νονά να είναι πάντα άξια

 Κηδεία

Τον μήνα Ιούλιο, πέθανε και κηδεύτηκε από την ενορία μας ο καλός γείτονας του Αγίου Σπυριδωνος, μακαριστός Αντώνης Σχετάκης. Γέννημα θρέμμα Καστελιανός που με την προσφορά του τίμησε τον τόπο του. Η μόρφωσή του και η ευστροφία του τον καταξίωσαν σε όλους τους τομείς που υπηρέτησε( παιδεία ως καθηγητής, τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Κισάμου και αλλού) και φαίνονται τα σημάδια των έργων του. Επαινούμε την.καλή σύζυγό του κ.Κατερίνα για την τόση επιμέλεια και στοργή που έδειξε στον συζυγό της ιδίως τα τελεύταια χρόνια που βασανιζόνταν από ένα πνεύμονικό πρόβλημα.
Καλή ανάπαυση στον μακαριστό δάσκαλο και δήμαρχο και καλή υπομονή στους οικίους και συγγενείς του.
 ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 25η του μηνός Ιουνίου βαπτίστηκε το παιδί των Θεοδώρου Αρετάκη και της Άννας Νιόβης Φαραγγιτάκη από την Κίσαμο, στο ιερό Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Οικουμενίου και ονομάστηκε Αντώνιος. Το μυστήριο τέλεσαι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος και ιερείς της πόλεως μας. Ανάδοχος του νεοφώτιστου Αντωνίου έγινε η κυρία Μαρία Τσιχλάκη. Η
Η ενορία μας εύχεται στον μικρό Αντώνιο πλούσια την ευλογία του Θεού, κάθε καλό και αγαθό στη ζωή του, στους δε γονείς και νονά του να το χαίροντε και να.το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

     Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης εβδομάδας, και συγκεκριμένα την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, που ο Κύριός μας ευρίσκετο  στον Σταυρό και το πάθος, εκείνη την ημέρα πέταξε για τον ουρανό μια ευλογημένη, πολύπαθη και πολύτεκνη γερόντισσα της Ενορίας μας, η μακαριστή Ευαγγελία  Ψωματάκη.  Η μεταστάσσα, προικισμένη από τον Θεό με πολύ ταπείνωση και υπομονή, έκανε οκτώ παιδιά τα οποία  μεγάλωσε εν παιδεία  και νουθεσία Κυρίου, τα αποκατέστησε και τα μόρφωσε με την κατά κόσμο παιδεία αλλά την ορθόδοξη χριστιανική  παράδοση.

Πάντα στην εκκλησία  και σε όλες τις αγιαστικές πράξεις της, με χαμόγελο και καλοσύνη και όταν τα πόδια της δεν άντεχαν πλέων λόγω των κόπων και των γηρατειών, η εκκλησία πήγαινε  στο σπίτι της να την κοινωνήσει, να την εξομολογήσει, να την ευλογήσει όπως ήταν η επιθυμία της. Ένας λόγος πόνου και απογοήτευσης δεν ακούστηκε από το στόμα της, μόνο δόξα τω Θεό και προσευχές που θυμόταν ψέλλιζαν τα χείλη της. Τα παιδιά και τα εγγόνια της αφοσιωμένα με ευγνωμοσύνη στην μανούλα τους, της πρόσφεραν την αγάπη τους, τον σεβασμό τους και δεν την άφησαν ποτέ μόνη και αβοήθητη.

Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου, που την παρέλαβε κοντά του στις ημέρες του πάθους Του , και βεβαιότατα την κατέταξε με τους εκλεκτούς Του, διότι που αλλού να πάει αυτή η αγία ψυχή. Ας έχομε όλοι την ευχή της και τα παιδία και τα εγγόνια της, να ζήσουν χρόνια πολλά, να ενθυμούνται την ευλογημένη μητέρα τους.

 

ΓΑΜΟΣ

     Το Σάββατο της διακαινησίμου εβδομάδας,  σε κλήμα χαράς και πνευματικής αγαλλίασης, λόγο των Αγίων ημερών του Πάσχα, αλλά και του ευχάριστου γεγονότος στην ζωή των νέων  παιδιών, τελέστηκαν στον ιερό καθεδρικό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος οι γάμοι των Κωνσταντίνου Κουνελάκη  του Βασιλείου και της Βασιλικής από την Κίσαμο και της Αγγελικής Αέρα  του  Στεφάνου και της Αθανασίας από την Λήμνο.

Στο γάμο των νέων παιδιών εκτός από τους κουμπάρους των, παραβρέθηκαν πολλοί καλεσμένοι των από την Κίσαμο, αλλά και πολλοί  συγγενείς και φίλοι της νύφης από την ωραία Λήμνο, οι οποίοι έμειναν κατάπληκτοι  από την ομορφιά του τόπου μας αλλά και από την φιλοξενία και τα ωραία έθιμά μας.

Στο όμορφο ζευγάρι ευχόμαστε ολόψυχα, ευτυχία, αγάπη, χαρά και ευλογία στην ζωή τους, στους γονείς να χαίρονται τα παιδιά του και να τα καμαρώνουν, στο δε κουμπάρο και είναι άξιος και ευλογημένος.

ΚΗΔΕΙΑ

Το Σάββατο της διακαινησίμου εβδομάδας, έφυγε και μετέστη από την παρούσα ζωή και πολιτεία ο κάλος και αγαπητός ενορίτης μας Μιχάλης Σφακιανάκης. Γόνος Καστελιανών γονέων, έζησε και έδρασε μέχρι την τελευταία του πνοή στην Κίσαμο και πρόσφερε τα μέγιστα στον τομέα της οικοδομής. Απέκτησαν  με την καλή του σύζυγο   Ειρήνη δυο παιδιά τον Γρηγόρη και την Μαρία , τα οποία χαίρουν εκτιμήσεως και αγάπης από όλη την τοπική μας κοινωνία. Ο μεταστάς Ζήτησε  τα μυστήρια της εκκλησίας μας και με αυτά ως μεγάλο εφόδιο πέταξε για την ουράνια πολιτεία.

Μέγιστη και συνεχή ήταν η φροντίδα των οικείων του, οι οποίοι με πολύ στοργή και αγάπη στον σύζυγο και πατέρα, περικράτησαν  τον πόνο και την δυσκολία του ειδικά τις τελευταίες μέρες της ζωή του. Από της θέσεως αυτής προσευχόμαστε στον Κύριο της ζωής και του θανάτου να τον κατατάξει στο άπλετο φώς της μακαρίας ζωής  και να χαρίζει στην οικογένειά του δύναμη και κουράγιο να τον θυμούνται.

ΒΑΠΤΙΣΗ

     Το Σάββατο του Λαζάρου τελέστηκε στον καθεδρικό ναό της Ενορίας μας, του Αγίου Σπυρίδωνος, το μυστήριο του Αγίου βαπτίσματος  της κόρης των αφοσιωμένων στην εκκλησία και την πίστη, Αγγέλου και  Βαρβάρας Μάκο, κατοίκων Κισάμου.  Στην νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Ελισάβετ. Ανάδοχος της Ελισάβετ έγινε ο ιατρός κ.KΚωνσταντίνος  Κωσταντινίδης .

Από ψυχής ευχόμαστε στην νεοφώτιστη, να ζήσει, να μεγαλουργήσει στην ζωή της,  να την χαίρονται οι γονείς της και  ο νονός να είναι πάντα άξιος και να την καμαρώνει.

ΚΗΔΕΙΑ

  Ο Ελευθέριος Ν. Σκαράκης, ο άνθρωπος της καλοσύνης και της πίστης έφυγε. Έφυγε για να ανέβη στον κόσμο της παντοτινής ζωής, στον κόσμο των Αγγέλων και των Αγίων, στο κόσμο των δικαίων και των εκλεκτών. Εκεί τον περίμεναν, για να τον προϋπαντήσουν και να τον οδηγήσουν στα πόδια εκείνου τον οποίον λάτρεψε στην ζωή του και ομολόγησε το Άγιο όνομά Του. Ο μακαριστός, μεγάλωσε φτωχά, από φτωχούς αλλά πιστούς γονείς και ίσως τα νεανικά του χρόνια να ήταν υστερημένα.  Όμως η τέχνη του επιπλοποιού, παρέα με την εργατικότητα του τον ανάδειξαν και τον κατέστησαν άνθρωπο της προόδου.

Έκανε οικογένεια, με παιδιά και εγγόνια που χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από την κοινωνία μας. Μέσα στα έργα του και την προσφορά του, είναι και ο ναός των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, που  η οικογένειά του οικοδόμησε και τον πανηγύριζε με πολύ πίστη και χαρά. Τον σεμνό αυτόν άνθρωπο, που πότε δεν έλειπε από το στασίδι της Εκκλησίας μας, θεωρούμε καθήκον να τον ευχαριστήσουμε, να επαινέσουμε τον ζήλο και την προσφορά του και να του πούμε ότι ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε. Τα παιδιά και τα εγγόνια του, τα οποία με αγάπη και αυταπάρνηση τον περιποιήθηκαν πολύ μέχρι το τέλος του, να έχουν την ευχή του και την παρηγοριά του Θεού.

ΒΑΠΤΙΣΗ

 

Στις 26 Δεκεμβρίου, μέσα στο κλήμα και το πνεύμα της Θείας του Κυρίου γεννήσεως, βαπτίστηκε στον καθεδρικό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, η κόρη των Γεωργίου και της Ηλέκτρας Τσουρουνάκη      από την Κίσαμο και εγγόνα του Σοφοκλή  και της Ρήτσας Τσουρουνάκη.

Στο χαριτωμένο αγγελούδι δόθηκε το όνομα Χρυσούλα. Ανάδοχος της νεοφώτιστης  έγινε η επίσης Κισαμίτισα νέα Όλγα  Ξυπολιτάκη. Η Ενορία μας εύχεται στη μικρούλα Χρυσούλα ζωή ευλογημένη και χαρούμενη, να ζήσει και να την καμαρώνουν νονά, γονείς και συγγενείς της.

ΚΗΔΕΙΑ

     Άλλη μια αδελφή μας και ενορίτισσα, η αείμνηστη Γεωργία Φαραγγιτάκη, τον μήνα Ιανουάριο, έφυγε για την ουράνια πολιτεία του Θεού. Η μακαριστή  υπήρξε σε όλη τη ζωή της πρότυπα συζύγου, μητέρας και γιαγιάς. Πιστή και αφοσιωμένη στην Ελληνορθόδοξη παράδοση, μέχρι την τελευταία της πνοή κράτησε κάθε αξία την οποία μεταλαμπάδευε στην οικογένεια αλλά και τον περίγυρό της.

Η Ενορία μας την ευχαριστεί για την τόση αγάπη της στην Εκκλησία και εύχεται, το ταξίδι της προς τον ουρανό να είναι απρόσκοπτο και η ψύχη της αναπαυμένη. Στα παιδιά, εγγόνια και συγγενείς, να έχουν καλή παρηγοριά και υγεία.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την παραμονή της Θεομητορικής εορτής των εισοδείων της Θεοτόκου, στον ενοριακό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε ο γιός του Γεωργίου Ανδρονικάκη και της  Στυλιανής Κωσταντοπούλου στον οποίο δόθηκε το όνομα Κωνσταντίνος. Ανάδοχοι που μικρού νεοφώτιστου παρέστησαν ο Εμμανουήλ Κοσμάς με την κόρη του Μαρία.

Στο μικρό Κωνσταντίνο ευχόμαστε να ζήση ζωή ευλογημένη και χαρούμενη, να αξιωθεί να απολαύσει του ουρανού  αλλά και της ζωής της χαρές, στους δε γονείς και τους νονούς του να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.

Τον μήνα Οκτώβριο, στον ενοριακό μας ναό βαπτίστηκε ο μαθητής γυμνασίου 13 ετών, ο οποίος κατάγεται από την Βουλγαρία, αλλά κατοικεί πολλά χρόνια με τους γονείς του στην Κίσαμο. Στον νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Κωνσταντίνος. Ανάδοχος του παρέστη ο επίσης Κισαμίτης  Δημήτριος Πατερομηχελάκης.

Στον Κωνσταντίνο ευχόμαστε κάθε καλό και ωφέλιμο στην ζωή του, να διαπρέψει στην μάθηση και παιδεία και να καταστεί ένας Χριστιανός άξιος στην κοινωνία. Στους καλούς και εργατικούς γονείς του, καθώς και τον νονό του ευχόμαστε και είναι ευλογημένοι και να τον χαίρονται.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του έτους, μέσα στη χαρά των ημερών, αλλά και την θλίψη και δυσκολία των καιρών που η Πατρίδα μας και γενικά η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, η Ενορία μας έχασε δύο ενορίτες της οι οποίοι άφησαν τα πρόσκαιρα και πορευτήκαν προς την αιωνιότητα. Τον  μακαριστό  Παναγιώτη Κατσικανδαράκη, άνθρωπο προσφοράς και θυσίας, καλοσύνης και ευγένειας. Είχε την τύχη, προ σαράντα πέντε χρόνια να χάση την καλή του σύζυγο και να επωμιστεί εκείνος μόνος του το βάρος της οικογένειας  και των δύο παιδιών του, τα οποία μεγάλωσε,  αποκατάστησε και τα έδωσε στην κοινωνία καταξιωμένες οικογένειες. Την μακαριστή Αικατερίνη Τσιτωνάκη, πρότυπο συζύγου και χριστιανής, η οποία δεν αξιώθηκε να κάνει δική της οικογένεια αλλά αφοσιώθηκε στα ανίψια και τους συγγενείς.

Ευχόμαστε καλοστρατεία στους αξέχαστους αδελφούς μας, καλή ανάσταση στην βασιλεία του Θεού και καλή παρηγοριά  στα παιδιά, εγγόνια και συγγενείς τους.

ΚΗΔΕΙΑ

  Τον μήνα Δεκέμβριο, ακόμα ένας ενορίτης μας ταξίδεψε για τον ουρανό μετά από μια μικρή περιπέτεια της υγείας του. Πρόκειται για τον μακαριστό Γεώργιο Αρρώνη, άνθρωπο καλόκαρδο, ευγενή και καλοσυνάτο. Κάθε μέρα με το μοναδικό μέσο που είχε, ένα ποδήλατο, διέσχιζε τους δρόμους της πόλεως, χαιρετούσε τους ανθρώπους  οι οποίοι τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν.

Με την μακαριστή του σύζυγο Καλλιόπη απέκτησαν πολύτεκνη οικογένεια, παιδιά και εγγόνια τα οποία τον συντηρούσαν  και τον βοήθησαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ας τον αναπαύει ο Θεός εις χώρα ζώντων, με τους δικαίους και τους εκλεκτούς Του και να ενισχύει και παρηγορεί τα παιδιά και τα εγγόνια του στην δυσκολία του πόνου των.

ΚΗΔΕΙΑ

Μια ακόμα ευγενής και καλοσυνάτη ψυχή έφυγε για τον ουρανό. Τον  Δεκέμβριο μήνα η Ενορία μας έχασε ένα επίλεκτο μέλλος της την μακαριστή Μαρία Π. Μαζοκοπάκη. Άνθρωπος που ποθούσε τον Παράδεισο, με αρχές, ήθος,  αγάπη  και βαθειά  πίστη στο Θεό.

Έφθασε σε βαθύ γήρας και αξιώθηκε να χαρεί την ζωή της με την πίστη που την διάκρινε και την ελπίδα της μακαριότητας. Εργάστηκε φιλότιμα, ανάθρεψε την θετή κόρη της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, την αποκατέστησε και είδε εγγόνια απ’ αυτή, γ’ αυτό και η κόρη της την αγάπησε  την περιποιήθηκε και  περικράτησε τις δυσκολίες των γερατειών της μέχρι το τέλος. Αιωνία η μνήμη της μακαριστής Μαρίας και πολλά συλλυπητήρια στην κόρη και τα εγγόνια της.

ΚΗΔΕΙΑ

      Τον μήνα Νοέμβριο πέθανε και τάφικε στο κοιμητήριο της πόλεώς μας ο καλός συντοπίτης μας  Γεώργιος  Αναστασάκης κάτοικος Χανίων. Ο μεταστάς κατήγετο  από την Κίσαμο, στην οποία μεγάλωσε και πότε δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του. Την Κίσαμο επισκεπτόταν πολύ

συχνά  και διατηρούσε  δεσμούς φιλίας και αγάπης. Ήταν άνθρωπος υπέροχος, ευγενείς, φιλόπατρις, εργατικός και καλοσυνάτος. Αξιώθηκε να κάνει καλή και ευλογημένη οικογένεια, παιδιά και εγγόνια τα οποία καμάρωνε κύκλο της τραπέζης του. Στον μακαριστό ευχόμαστε καλό παράδεισο  και στους οικείους του  καλή παρηγοριά και δύναμη.

ΚΗΔΕΙΑ

    Τον μήνα Σεπτέμβριο, πέθανε στην Ενορία μας  σε σχετικά νέα ηλικία ο Ιωάννης Κουνελάκης. Ο μακαριστός άφησε την σφραγίδα του στην ενορία και την πόλη μας μέσα από την εργατικότητα και την προσφορά του. Μαζί με την καλή του σύζυγο Στυλιανή έκαναν μια αξιόλογη πολύτεκνη και καλήτεκνη  οικογένεια με παιδιά και εγκόνια.

     Του ευχόμαστε καλή ανάπαυση και καλή παρηγοριά στην σύζυγο, την μητέρα του,  τα παιδιά  και τα αδέλφια του.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 29 Αυγούστου στον ιερό ναό του Αγίου Οικουμενίου, βαπτίστηκε ο γιος  του Διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Εμμανουήλ  και Δέσποινας Κυριακάκη και ονομάστηκε Σοφοκλής. Ανάδοχος του έγινε η κυρία Αγγελική Στημαδωράκη  από την Κίσαμο. Στο μικρό Σοφοκλή ευχόμαστε τα καλά του Θεού, στους γονείς και την νονά ευχόμαστε να το καμαρώσουν  όπως επιθυμούν.

ΚΗΔΕΙΑ

    Τον μήνα Αύγουστο, κηδεύτηκε στην Ενορία μας ο ενορίτης της μακαριστός  Βασίλειος Μπερτάκης.  Άνθρωπος μειλίχιος, ευγενείς και καλοσυνάτος, ο οποίος πρόσφερε πολύτιμη υπηρεσία επί σειρά ετών στην ένωση συνεταιρισμών Κισάμου.

      Στην οικογένειά του  εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια και σε εκείνον καλή ανάπαυση και Ανάσταση στην γειτονιά των Αγγέλων.

ΓΑΜΟΣ – ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 22 Αυγούστου στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε ο  γάμος   του Εμμανουήλ  Σφακιανάκη από την Κίσαμο και της Αναστασίας Κυτίκου από την Αθήνα. Κουμπάρος των νεονύμφων έγινε ο Ιωάννης  Πανηγυράκης από την Κίσαμο.

Μετά το μυστήριο του γάμου, τελέστηκε και το μυστήριο της βάπτισης του υιού των. Ο νεοφώτιστος ονομάστικε  Βασίλειος και  ανάδοχός του έγινε ο Εμμανουήλ Ραυτάκης από την Κίσαμο.

Στο όμορφο ζευγάρι  και στον μικρό νεοφώτιστο γιό τους ευχόμαστε μια ζωή χαρούμενη, ευλογημένη με υγεία, στους δε, κουμπάρο και νονό να είναι πάντα άξιοι. Μετά τα μυστήρια ακολούθησε ωραία δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του κέντρου Αλκιών στο Μάλεμε Κυδωνίας.

ΚΗΔΕΙΑ

 

Τον Μήνα Μάιο κηδεύτηκε στην ενορία μας, μετά από πολύμηνη δοκιμασία ο Θεόδωρος Σφακιανάκης. Άνθρωπος εργατικός και φιλότιμος, ο οποίος πρόσφερε στην οικογένειά του, παιδιά και εγγόνια καθώς και στην σύζυγο του Ελένη πλούσια την αγάπη του. Γι ‘ αυτό και στο τέλος της ζωής του έτυχε της μεγάλης περιποίησης και φροντίδας τους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε, αιωνία του, η μνήμη και στη σύζυγο,  παιδιά και εγγόνια του καλή υπομονή στην θλίψη τους.

 

ΒΑΠΤΙΣΗ

      Στις 17 Αυγούστου στον ιερό ναό του Αγίου Οικουμενίου, βαπτίστηκε η κόρη των Μιχαήλ  και Δέσποινας Αντωνομανωλάκη και ονομάστηκε Ειρήνη. Ανάδοχος της μικρής Ειρήνης έγινε η κυρία Ειρήνη Μπαντουβά.

Στην νεοφώτιστη ευχόμαστε να είναι ευλογημένη από τον Θεό, στους δε γονείς και την νονά να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Δύο ακόμα ενορίτες μας έφυγαν τον μήνα Μάρτιο για την αιώνια πατρίδα. Ο Εμμανουήλ Γιανεννάκης και ο Θεόδωρος Γιακουμάκης, άνθρωποι με καλοσύνη, με κοινωνική καταξίωση και αρχές. Αφοσιωμένοι στην οικογένεια και την οικογένεια, αγωνίστηκαν σε πολλούς τομείς και η προσφορά τους φαίνεται και υπάρχει ανεξίτηλη. Δημιούργησαν οικογένειες και τις άφησαν να συνεχίζουν το έργο τους. Η Ενορία μας τους ευχαριστεί, τους επαινεί και εύχεται ο Κύριος μας να τους κατατάξει εν χωρώ δικαίων. Στις καλές τους οικογένειες εύχεται την εξ’ ουρανού δύναμη και να έχουν χρόνια να τους ενθυμούνται.

ΟΜΑΔΙΚΗ  ΒΑΠΤΙΣΗ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Το Σάββατο του Λαζάρου, πριν την είσοδο εις την Αγία Εβδομάδα, τελέστηκε στον καθεδρικό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος,  η βάπτιση  της οικογένειας του Αλεξίου Τόρρα   που διαμένει πολλά χρόνια στην Κίσαμο. Μετά από κατήχηση που τους έγινε από τον εφημέριο, αλλά και από την καλή και ευλογημένη οικογένεια του Άγγελου και της Βαρβάρας  Μάκο που έγιναν και ανάδοχοι, έλαβαν το Άγιο βάπτισμα και εισήλθαν με πολύ χαρά και πίστη στην Αγία οικογένεια των ορθοδόξων.

     Στον πατέρα δόθηκε το όνομα Αλέξιος, στην μητέρα το όνομα Αγγελική και στα διό τους παιδιά τα ονόματα Κωνσταντίνος και Άρης αντίστοιχα. Στους νεοεισερχόμενους εις την Αγία ποίμνη  του Αναστάντος Χριστού ευχόμαστε να απολαύσουν όλα τα δώρα του ουρανού, να ζήσουν, να ευαρεστήσουν τον Θεό ως τίμια και πιστά μέλη της Αγίας Του Εκκλησίας και να αξιωθούν και της παραδείσιας χαράς εν τη ημέρα εκείνη.

    Στην οικογένεια των άξιων αναδόχων ευχόμαστε υγεία και προκοπή στην ζωή τους και άξιος ο μισθός τους εις τον νυν και εις τον μέλλοντα αιώνα.

ΚΗΔΕΙΑ

Ακόμα μια ευγενική ψυχή  της ενορίας μας, την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, άφησε τα εγκόσμια και μετατέθηκε στην θριαμβεύουσα εκκλησία των ουρανών. Πρόκειται για την καλή και ευλογημένη χριστιανή, μητέρα και σύζυγο,  μακαριστή Ιωάννα Μυλωνάκη.

Υπήρξε ακάματη αγωνίστρια και οι υπηρεσίες που πρόσφερε σε όλους τους τομείς ήταν σπουδαίες. Χρόνια και χρόνια με τον μακαριστό σύζυγό της Νικόλαο έδωσαν τον εαυτό τους με υπομονή, θέληση και ικανότητα, ως μάγειροι στην κουζίνα του οικοτροφείου αρρένων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τότε που τα παιδιά ήταν τριακόσια και πλέων. Τα τρία παιδιά που γέννησε είναι οι άξιοι συνεχιστές αυτών των καλών γονέων, αλλά και οι άνθρωποι που διαπρέπουν στην κοινωνία.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε, αιωνία της η μνήμη και στα παιδιά και εγγόνια της καλή υπομονή στην θλίψη τους.

ΚΗΔΕΙΑ

     Τον Μήνα Αύγουστο κηδεύτηκε στην ενορία μας η πιστή  μας ενορίτισσα Όλγα Κυριτσάκη. Καταξιωμένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, εργάστηκε στους τομείς της ζωής και βγήκε νικητής, αφού αξιώθηκε να φθάσει σε βαθειά γεράματα, δίπλα από τα παιδιά και τα εγγόνια της τα οποία μεγάλωσε και μόρφωσε με ζήλο και αφοσίωση. Ευχόμαστε από ψυχής να πληρώσει ο καλός Θεός τους κόπους και τις θυσίες της ζωής της, να την αναπαύσει εν χώρα ζώντων και να δώσει στα παιδιά και εγγόνια της, παρηγοριά και δύναμη να την ενθυμούνται.

Συγχαίρουμε επίσης και επαινούμαι το αγαπητό της εγγόνι   Ανδρέα Κυριτσάκη που στην εξόδιο ακολουθία της μίλησε τόσο θερμά, με λόγους αγάπης και σεβασμού προς την γιαγιά του.

ΚΗΔΕΙΑ

      Τον Μήνα Ιούλιο  κοιμήθηκε στην Ενορία μας και τάφικε στο κοιμητήριο της πόλεώς μας ο εξαίρετος άνθρωπος και χριστιανός Πέτρος Μαζοκοπάκης. Άνθρωπος της προόδου, κοινωνικός, άνθρωπος της προσφοράς και της καλοσύνης, άνθρωπος της ευγένειας και της αγάπης . Μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του πρόσφερε σε όλους τους τομείς του τόπου και έφυγε καταξιωμένος.

Λάτρης της πίστεως, αφού με την καλή του σύζυγο δεν έλειπαν από της ακολουθίες του ναού και πρωτοστάτησε ως μέλος της ερανικής επιτροπής στην οικοδόμηση του νέου Μητροπολιτικού μας Ναού.

Όταν στα βαθειά γεράματα οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν, έτυχε παροιμιώδους περιποίησης από την ευλογημένη του σύζυγο και την μονάκριβη θυγατέρα του.

Στον άνθρωπο και χριστιανό Πέτρο ευχόμαστε καλή Ανάσταση και ανάπαυση  στην αγκαλιά του Θεού και καλή παρηγοριά και δύναμη στους οικείους του.

ΚΗΔΕΙΑ

     Τον Μήνα Ιούνιο κοιμήθηκε εν Κυρίω ο καλός ενορίτης μας Φώτης Παπαδογιάννης, 86 ετών. Άνθρωπος ήρεμος, καλόκαρδος και ευγενείς, πέρασε την ζωή του, διατηρώντας στην αγορά για πάρα πολλά χρόνια βιβλιοπολείο, με βιβλία, χαρτικά, παιχνίδια και πολλά άλλα.

Μόρφωσαν με την καλή του σύζυγο Ουρανία τα τρία τους αγόρια και τ’ έδωσαν στην κοινωνία καλούς και ωφέλιμους επιστήμονες. Ευχόμαστε από ψυχής στον μακαριστό Φώτη καλή ανάπαυση και Ανάσταση, την δε ευλογημένη του οικογένεια καλή παρηγοριά και υγεία να τον ενθυμούνται.

ΒΑΠΤΗΣΗ

     Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, βαπτίστηκε στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  η κόρη του Ιωάννου  Ανδρέου Στρατιωτικού και της Αντωνίας Φουντουλάκη  εκπαιδευτικού  από την Κίσαμο και ονομάστηκε Ελένη.

Ανάδοχος της μικρής Ελένης, έγινε η πρεσβυτέρα Νεκταρία Μπαργωτάκη. Μετά το μυστήριο η οικογένεια παρέθεσε επίσημο γεύμα σε υπαίθριο κέντρο του Πλατανιά, όπου οι νονοί και γενικά όλοι οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα, γλυκά και φρούτα, αλλά και τα ωραία ποτά  της τράπεζας.

Στην μικρή  Ελενίτσα ευχόμαστε από ψυχής, να ζήσει και να μεγαλουργήσει στην ζωής, στους υπέροχους γονείς της, παππούδες, γιαγιάδες και νονά να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Μάρτιο και εν μέσω της επαράτου επιδημίας του λεγόμενου κωρονοιού που κρατά τους χριστιανούς μας έγκλειστους στα σπίτια τους, απεδήμησε προς Κύριον η ευλογημένη ενορίτισσά μας μακαριστή Ευτυχία Ζουριδάκη. Η θανούσα ετάφη από την Ενορία μας μέσα σε πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον, λόγο των μέτρων της πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας μας.

Η μακαριστή Ευτυχία, υπήρξε συνειδητή χριστιανή και μέχρι την τελευταία της πνοή επιθυμούσε την επικοινωνία με την Ενορία μας και την συχνή θεία Κοινωνία. Εργατική, φιλότιμη και φιλόξενη, νοικοκυρά και χρυσοχέρα, βοηθούσε τους πάντες.

Στα τρία της καλά παιδιά, καθώς και στα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς ευχόμεθα καλή παρηγορία και ζωή, στην δε μακαριστή, καλή Ανάσταση και ανάπαυση.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, μέσα στο κλήμα και το πνεύμα της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας των Χριστουγέννων, στον ιερό καθεδρικό Ναό της Ενορίας μας, αυτόν του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε ο υιός του Σπυρίδωνος και Αλίκης Σειτανίδη, από την Κίσαμο και ονομάστηκε Θεμιστοκλής.

Ανάδοχος του μικρού Θεμιστοκλή έγινε ο επίσης Κισαμίτης, ενάρετος νέος, κ. Ιωάννης Αποστολάκης.

Στο νεοφώτιστο Θεμιστοκλή ευχόμαστε όλα τα καλά του Θεού μας στη ζωή του, καθώς και στους καλούς γονείς και νονό του, κάθε ευλογία και χαρά. Να τον χαίρονται και να τον καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Την 13η Ιανουαρίου, στην αρχή του νέου έτους, κοιμήθηκε και τάφηκε στην ενορία μας ο Γιάννης Τσιμπογιάννης, σε ηλικία 90 ετών.

Μικρασιατικής καταγωγής και γόνος ευσεβούς ιερατικής οικογένειας, του μακαριστού παπά Γιάννη Τσιμπογιάννη, ο οποίος ξεριζωμένος και διωγμένος από την Σμύρνη κατά την Μικρασιατική καταστροφή, έχασε την πρεσβυτέρα του και τα τέσσερα  παιδιά του και ήρθε μόνο με τον ένα γιό του τον Γεώργιο στην Κίσαμο.

Ο μακαριστός Γιάννης, έγγονας  του ιερέα, με την καλή του σύζυγο μακαριστή Αργυρώ, απέκτησαν πολύτεκνη και καλλίτεκνη οικογένεια, με τέσσερις γιούς και εγγόνια που τους έδωσαν όχι μόνο την κατά κόσμο παιδεία και μόρφωση, αλλά και την Ελληνορθόδοξη πορεία και παράδοση στη ζωή.

Πολυτάλαντος ο μακαριστός Γιάννης, καθώς με την καλλικέλαδη φωνή του γλεντούσε την κοινωνία της Κισάμου και όχι μόνο, αλλά και έψαλε και δοξολογούσε τον Θεό όχι μόνο στην ενορία μας αλλά και σε πολλές άλλες ενορίες.

Έζησε την ζωή του ταπεινά, με ήθος, καλοσύνη και ευγένεια, με πίστη, αρχοντιά και αγάπη και έτσι θα παραμείνει στην σκέψη μας και την συνείδησή  μας. Στα παιδιά και εγγόνια του ευχόμαστε, να ζήσουν χρόνια και να θυμούνται τον καλό πατέρα τους και παππού, να έχουν την ευχή του και να ακολουθήσουν τις χάρες του και την καλοσύνη του.

ΓΑΜΟΣ

Την 25η Οκτωβρίου, στον ιερό καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε το ιερό μυστήριο του γάμου του Γεωργίου Αναγνωστάκη από την Κίσαμο και της Μάρθας  Σπύρογλου από την Κοζάνη.

Κουμπάρα στο μυστήριο παρέστη η κ. Αναστασία Πεντόνη από την Μυρσίνη Νομού Ηλείας. Στο όμορφο ζευγάρι ευχόμαστε αγάπη, ευτυχία και ευλογία Θεού στη ζωή τους, καθώς και στην κουμπάρα άξια, χαρούμενη και ευλογημένη.

ΚΗΔΕΙΑ

Την 17η   Σεπτεμβρίου πέθανε στην ενορία μας και τάφηκε στο κοιμητήριο της πόλης μας, η πλήρης ημερών ενορίτισσά μας Βασιλική Καλφάκη. Η μακαριστή Βασική, μητέρα δύο θυγατέρων, υπήρξε πρότυπο στοργής και αφοσίωσης για τα δύο παιδιά της, τα οποία μεγάλωσε μόνη της, αφού ο σύζυγος της σκοτώθηκε σε ηλικία  25 χρόνων, την ώρα που η ίδια ήταν 23 χρόνων και μόλις είχε γεννήσει τα παιδιά της. Όμως η 75 χρόνια χηρεία της, αλλά και τα ατέλειωτα βάρη και δυσκολίες της ζωής  δεν την εκλόνισαν,  αλλά παράμεινε καλοσυνάτη ψυχή, ευγενής και καλοκάγαθη.

Δέχτηκε μεγάλη αγάπη και περιποίηση από την κόρη της Σοφία, η οποία διακρίνεται για την πίστη της στο Θεό, για το ήθος  και την σεμνότητά  της, γι’ αυτό και η μανούλα της αναπαύτηκε εν Κυρίω  με ικανοποίηση.

Η ενορία μας της εύχεται, καλή ανάσταση και καλό Παράδεισο, στους δε οικείους της καλή παρηγοριά και δύναμη.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 25η Οκτωβρίου, στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε το αγοράκι των Γεωργίου Αναγνωστάκη από την κίσαμο και της Μάρθας Σπύρογλου από την Κοζάνη και ονομάστηκε Εμμανουήλ. Ανάδοχος του νεοφώτιστου ήταν ο καταξιωμένος Κισαμίτης κ. Ελευθέριος Κουμής,  δάσκαλος και υιός ιερέως.

Στον χαριτωμένο μικρό Μανώλη, ευχόμαστε την ευλογία του Θεού και πάμπολλες χαρές στη ζωή του, στους δε γονείς και το νονό του να το καμαρώνουν υγιή και ευλογημένο.

ΚΗΔΕΙΑ

Την  Δευτέρα 5 Αυγούστου πέθανε στην ενορία μας και τάφηκε στο κοιμητήριο της πόλης μας, η καλή ενορίτισσά μας Μαρία σύζυγος Ευστρατίου Τσοντάκη. Η μακαριστή Μαρία, η οποία επί χρόνια ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι του πόνου, υπήρξε καλοσυνάτη ψυχή, ευγενής και γλυκομίλητη, αλλά και ευσεβής και φιλόθεη και συχνά καλούσε τον ιερέα για να του μιλήσει και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.

Δέχτηκε μεγάλη αγάπη και περιποίηση από τον σύζυγό και το οικογενειακό της περιβάλλον και αναπαύτηκε με ικανοποίηση.

Η ενορία μας της εύχεται, καλή ανάσταση και καλό Παράδεισο, στους δε οικείους της καλή παρηγοριά και δύναμη.

 

ΒΑΠΤΙΣΗ

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, βαπτίστηκαν στον καθεδρικό ναό της Ενορίας μας, του Αγίου Σπυρίδωνος, τα παιδιά του Παναγιώτη Λαγουδάκη και της Αφροδίτης    και ονομάστηκαν Γεώργιος και Άννα Δανάη. Ανάδοχοι  των μικρών  νεοφώτιστων ήταν ο Νεκτάριος Μαραθάκης από την Κίσαμο και η          από την Σπάρτη της Πελοποννήσου.

Ευχόμαστε στον Γεώργιο και την Άννα – Δανάη,  κάθε χαρά και ευλογία στη ζωή τους, καθώς και τους γονείς και νονούς να τα καμαρώνουν και να τα χαίρονται.

ΚΗΔΕΙΑ

Μετά από μικρή αδιαθεσία, όλος αιφνιδίως κοιμήθηκε τον μήνα Ιούλιο, η ταπεινή και σεμνή γυναίκα της ενορίας μας, μακαριστή Δέσποινα Γιακουμάκη. Η μεταστάσα υπήρξε στη ζωή της υπόδειγμα αρετής, εργατικότητας και πίστεως. Με τον καλό της σύζυγο εργάστηκαν τη γη και απόλαυσαν τους κόπους των. Έκαμαν τρείς κόρες τις οποίες αποκατέστησαν και τώρα καμάρωναν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Πάντοτε θα την θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις και θα την μνημονεύομαι στην αγία πρόθεση της Εκκλησίας μας. Στον σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια και γενικά στους κατά σάρκα συγγενείς της ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή παρηγοριά.

ΒΑΠΤΗΣΗ

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Ενορίας μας, του Αγίου Σπυρίδωνος, Βαπτίστηκαν τα παλικάρια του Εμμανουήλ Χοχλάκη και της Έλλεν Χριστίνε Μέντζερ, από το Ντόρτμουντ Γερμανίας.

Στους νεοφώτιστους, 25 και 24 ετών αντίστοιχα, δόθηκαν τα ονόματα Αλέξανδρος και Στέφανος, οι οποίοι μετά την βάπτιση ένιωσαν χαρούμενοι, υπερήφανοι και ευλογημένοι χριστιανοί, κατά την ομολογία τους και υποσχέθηκαν να ζήσουν κοντά στο Χριστό και την ορθόδοξη παράδοση.

Από ψυχής, η Ενορία μας τους εύχεται πλούσια την ευλογία και την χάρη του Θεού, να τιμήσουν την ορθόδοξη πίστη που αποδέχτηκαν και να εργαστούν να κερδίσουν τα κατά κόσμο τάλαντα, αλλά και τα ουράνια, μετά από αγάπη, εργασία, κόπο και φόβο Θεού.

Ευχόμαστε ακόμα στους γονείς, αλλά και σε όλη την οικογένεια, να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

     Την 5η Ιουλίου, κοιμήθηκε εν Κυρίω στην ενορία μας και τάφηκε την επομένη 6 Ιουλίου στο κοιμητήριο της πόλεώς μας, ο αείμνηστος ιερέας πατήρ Κωνσταντίνος Στραβουδάκης. Ο μεταστάς, ήταν συνταξιούχος κληρικός της ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος υπηρέτησε  και εργάστηκε πνευματικά σε διάφορες ενορίες της και επί σειρά ετών στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Καστελίου. Ο μακαριστός ιερεύς, άφησε πνευματικό έργο, το οποίο γνωρίζει ο Θεός, αλλά και κοσμικό, αφού μαζί με την Ίδη μακαριστή σύζυγο πρεσβυτέρα του άφησαν παιδιά και εγγόνια τα οποία τον βοήθησαν στα προβλήματα των γηρατειών του και περικράτησαν τον πόνο του.

Η ιερά Μητρόπολή μας αλλά και η ενορία μας ευγνωμόνος τον ευχαριστεί και του εύχεται καλή ανάπαυση την βασιλεία του Θεού.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 31η του Μηνός Ιουλίου, στον ιερό ναό Αγίου Οικουμενίου (Επισκοπικό παρεκκλήσιο) τελεστική η βάπτιση της κόρης Μενέλαου Παπαδημητράκη και της Χρυσής Κουτσαυτάκη από την Κίσαμο, και της δόθηκε το όνομα Μαρία – Ελένη.

Ανάδοχος της νεοφώτιστης Μαρίας Ελένης ήταν η Σοφία Χαιροπούλου εκπαιδευτικός, από τα Χανιά.

Στους καλούς γονείς, καθώς και στην νονά ευχόμαστε να την χαίρονται και να την καμαρώνουν με υγεία.

ΚΗΔΕΙΑ

     Την 5η Ιουλίου, πέθανε στην ενορία μας και τάφηκε στο κοιμητήριο της πόλεώς μας ο Μιχαήλ Ξηρουχάκης. Ο μεταστάς, ο οποίος διατηρούσε καφετέρια επί της οδού Σκαλίδη, στο κέντρο της πόλης μας,  με τον λόγο του, το αστείο του και το κέρασμά του πρόσφερε στο κοινό αναψυχή και ξεκούραση. Το απέναντι από το κατάστημά του παρεκκλήσιο της ενορίας μας, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, πολύ το σέβονταν, το αγαπούσε και πρόσφερε βοήθεια και χρήματα κατ’ έτος για την πανήγυρη των Αγγέλων 8 Νοεμβρίου.

Ευχόμεθα από ψυχής να τον αναπαύσει ο Κύριος εν χώρα ζώντων και θερμά συλλυπητήρια στους κατά σάρκα οικείους του.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 17η Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Οικουμενίου Κισάμου, Βαφτίσθηκε το αγόρι του Βασιλείου Φιλτικάκη και της όλγας Αποστολάκη κατοίκων Αμαρουσίου Αττικής. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Ιωάννης. Ανάδοχος Του μικρού Ιωάννη έγινε ο Κισαμίτης Τραπεζικός, Νικόλαος Ξηρουχάκης.

Στο νεοφώτιστο Ιωάννη Ευχόμαστε χαρά, υγεία και προκοπή στη ζωή του, καθώς και να το χαίρονται νονός και γονείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 26 Ιουνίου, πέθανε στην Ενορία μας και κηδεύτηκε  στο κοιμητήριο της πόλεώς μας, η καλή και ευλογημένη μας ενορίτισσα, Καλλιόπη Αρώνη. Η μεταστάσα , ευτύχησε να φέρει στον κόσμο , έξη παιδιά για τα οποία αγωνίστηκε και κουράστηκε, με πίστη στο Θεό και αποφασιστικότητα για να τα αποκαταστήσει.

Στο τέλος της ζωής της, που την ταλαιπώρησε και την καθήλωσε στο κρεβάτι κάποια αρρώστια, τα παιδιά της, ο σύζυγος και τα εγγόνια της ήταν δίπλα της και περικράτησαν  την δυσκολία και τον πόνο της. Ευχόμαστε από ψυχής στην μεταστάσα αδελφή μας Καλλιόπη καλή ανάπαυση, στους δε οικείους της, δύναμη και καλή παρηγοριά.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 1η Ιουλίου βαπτίστηκε στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, η Αλβανικής  καταγωγής νέα, θυγατέρα του Σέλφο και της Αντωνίας και  σύζυγος του Ελευθερίου Βλαστάκη. Στη νεοφώτιστη δόθηκε  το όνομα Ραφαέλα. Η Ραφαέλα επιθυμούσε διακαώς να βαπτιστή και να γίνει πιστό μέλλος της μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας και την αξίωσε ο Θεός να πραγματοποιήσει τον πόθο της.

Ανάδοχες της Ραφαέλας ήταν οι εξαίρετες νέες του τόπου μας, Μαρία Χαιρετάκη και Χριστίνα Τσικαλάκη, οι οποίες φιλεύονταν από τα παιδικά και μαθητικά τους χρόνια. Στη νεοφώτιστη χριστιανή, μητέρα και σύζυγο Ραφαέλλα, ευχόμαστε υγεία και κάθε προκοπή και ευλογία, καθώς και στις ανάδοχές της, πάντα άξιες.

ΚΗΔΕΙΑ

Το πρωί της Μ. Πέμπτης, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, ο γείτονας του Αγίου Σπυρίδωνα, μακαριστός Αντώνιος Μωραιτάκης και κηδεύτηκε το Μ. Σάββατο στο κοιμητήριο της Πόλεώς μας.

Ο μεταστάς υπήρξε στην ζωή του δραστήριος, φιλόξενος  και καλοσυνάτος άνθρωπος και μαζί με την καλή του σύζυγο Αικατερίνη, δημιούργησαν μια πολύτεκνοι και καλλίτεκνη οικογένεια.

Ευχόμαστε στον μακαριστό Αντώνη, ο οποίος έφυγε κατά της ημέρες του πάθους του Κυρίου μας, να λάβει απ’ αυτόν την ανάπαυση και την Ανάσταση, καθώς και στην οικογένειά του, καλή δύναμη και υπομονή στην δοκιμασία τους αυτή.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 30η Ιουνίου βαπτίστηκε στον καθεδρικό ναό της ενορίας μας, του Αγίου Σπυρίδωνος, το παιδί του πατρός Χρήστου Μπεκρή εφημερίου της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της πρεσβυτέρας Ιωάννας Μαλανδράκη. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Νικόλαος. Ανάδοχος του Νικολάου ήταν ο χανιώτης φοιτητής κ. Εμμανουήλ Αθητάκης.

Στο μικρό νεοφώτιστο Νικόλαο ευχόμαστε πλούσια τη χάρη του Θεού στη ζωή του, στους δε γονείς και νονό να το χαίρονται και να  καμαρώνουν  την πρόοδό του.

ΚΗΔΕΙΑ

     Τον μήνα Μάρτιο, μετά από πολύχρονη δοκιμασία πέθανε και κηδεύτηκε στη Ενορία μας ο μακαριστός Αλέξανδρος  Τζουγανάκης. Ο εκλιπών υπήρξε στην ζωή του φιλότιμος, τίμιος και εργατικός, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και το λαό του. Με την εκλεκτή του σύζυγο Αντωνία έκαναν μια άριστη οικογένεια με παιδιά και εγγόνια.

    Γιός του μακαριστού Αλέξανδρου είναι ο καταξιωμένος στην κρητική μουσική κ. Περικλής Τζουγανάκης, ο οποίος είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο.

Ευχόμαστε στον μεταστάντα καλή ανάπαυση, καθώς και στην καλή του οικογένεια καλή υπομονή και δύναμη.

ΓΑΜΟΣ

Μέσα στο πάμφωτο πνεύμα και κλήμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, την Παρασκευή 30 Μαΐου, στον ιερό ναό Αγίου Οικουμενίου ( παρεκκλήσιο των ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας), τελέστηκε ο γάμος των έξοχων νέων της Κισάμου, Ιωάννου Κακαουνάκη και Ειρήνης Μωραιτάκη.  Κουμπάρος τους ήταν ο   Αντώνιος Ροκάκης Επίσης από την Κίσαμο.

Το μυστήριο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεώς μας. Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε, μόνο χαρές και ευλογίες στη ζωή τους.

ΚΗΔΕΙΑ

      Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου, δύο ακόμη ενορίτες μας, οι μακαριστοί, Γιώργος  Δεσποτάκης και Νίκος Μουντάκης. Οι μεταστάντες, υπήρξαν στη ζωή τους, άνθρωποι εργατικοί, άνθρωποι προσηνείς και ευγενείς με οικογένειες πρότυπα, τις οποίες καμαρώνομε τόσον εμείς, όσον και ολόκληρη η κοινωνία. Η μετάστασή τους από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να γράψουμε γ’ αυτούς και για την πολύτιμη προσφορά τους.

Ευχόμαστε από ψυχής, να τους χαρίσει ο Θεός την ουράνια Βασιλεία Του, στις δε οικογένειές των, στις καλές και ευλογημένες συζύγους των Ευτυχία και Ελένη, αλλά και τα παιδιά και εγγόνια τους, καλή παρηγοριά, καλή δύναμη για να σηκώσουν το βάρος του πόνου των και να έχουν χρόνους πολλούς να ενθυμούνται τους κεκοιμημένους  δικούς των.

ΒΑΠΤΗΣΗ

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, τελέστηκε στην ενορία μας και τον ενοριακό ναό μας του Αγίου Σπυρίδωνος, το μυστήριο της βαπτίσεως του γιού του  της  Σαντουρλίδου Αλεξάνδρας    κατοίκου Ντίσελτορ Γερμανίας. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Συμεών. Ανάδοχος Του μικρού Συμεών έγινε ο Ιωάννης Κατσαράς από την Αθήνα.

Στο νεοφώτιστο Συμεών, ευχόμαστε χαρά και ευτυχία στη ζωή του, καθώς και πλούσια την ευλογία του Θεού, στην δε μητέρα, το νονό και τους συγγενείς να το χαίρονται και να το καμαρώνουν, πιστό χριστιανό  και χρήσιμο άνθρωπο.

ΚΗΔΕΙΑ

     Τις παραμονές της μεγάλης εορτής της Χριστού γέννας, όπου ολόκληρος  ο ανά την οικουμένη χριστιανικός κόσμος προσμένει την έλευση  και πάλι του Θεού μας στην γη, ο Κύριος κάλεσε κοντά του την ευλογημένη μας ενορίτισσα Φωτεινή Δ. Χορευτάκη. Η ευλογημένη αυτή νέα, γέννημα θρέμμα του τόπου μας, από μικρή φαινόταν η ευφυΐα της, η επιμέλεια της, η καλοσύνη της και η εργατικότητά της.

Παρόλο που έχασε από πολύ νωρίς τον πατέρα της, υποτάχθηκε  στα στιβαρά χέρια της μητέρας της η οποία μεγάλωσε τα διό της παιδιά με επιμέλεια και αγάπη. Η μακαριστή Φωτεινή έγινε μια υπέροχη φιλόλογος που το σπίτι της είχε γίνει ένα μικρό σχολείο.

Τα είκοσι περίπου χρόνια που δίδαξε κατ’ οίκον,  πέρασαν εκατοντάδες μαθητές από το φροντιστήριό της όπου τους έδωσε όλη της την αγάπη και τους δίδαξε όχι μόνο τις γνώσεις της αλλά και τις αιώνιες αξίες του τόπου μας και της φυλής μας. Πιστή και αφοσιωμένη  στην εκκλησία, είχε ως δεύτερο σπίτι της τον ναό της Ενορίας μας, αυτό του Αγίου Σπυρίδωνος, και στην δοκιμασία και περιπέτεια της υγείας της  σ’ εκείνο εφώναζε κάθε στιγμή.

Μετετέθη από τα πρόσκαιρα στα αιώνια και  από τα φθαρτά στα άφθαρτα, αφήνοντας πίσω την μονάκριβη κόρη της Κυριακή, φιλόλογο, η οποία ακολουθεί πιστά τις χάρες και τις αρετές της μητέρας της.

Ευχόμαστε από ψυχής ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, να της χαρίσει τόπο αναπαύσεως, στην δε μανούλα της, την αγαπημένη μας κόρη της και τον αδελφό της, καλό κουράγιο και δύναμη ψυχής για να κρατήσουν την μεγάλη δοκιμασία και τον πόνο των.

 ΓΑΜΟΣ 

Μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο, που τα πάντα πληρούνται φωτός και χαράς, η ενορία μας αισθάνεται ευτυχής, διότι στο καθεδρικό ναό μας, του   Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκαν οι γάμοι δυο νέων ζευγαριών.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε το μυστήριο του γάμου του Ιωάννη Μιχελάκη από τα Χανιά και της Γερασιμίνας  Κοκκινάκη από την Κίσαμο. Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε, χαρά και ευτυχία στη ζωή τους και πλούσια την ευλογία του Θεού.

Στους γονείς και κουμπάρους ευχόμαστε, να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν.

 

ΚΗΔΕΙΑ

    Τον Μήνα Δεκέμβριο, επίσης κοιμήθηκε στην Ενορία μας ο καπετάν Μανώλης Πλουμίδης ή καπετάν Μπόλης. Ο μακαριστός κατήγετο από το μικρό νησί Αντικίθηρα και από μικρός ακολούθησε το επάγγελμα του ψαρά. Χρόνια και χρόνια, πάλεψε με το ανήμερο θεριό την θάλασσα, σε βοριάδες και σιρόκους, σε κακοκαιρίες και φουρτούνες, σε αφρούς και κύματα ήρεμα.

Από νωρίς  μετόκισε με την οικογένειά του στην Κίσαμο,για μια καλύτερη ζωή, όπου εργάστηκαν σκληρά και μεγάλωσαν με την ταπεινή και καλοσυνάτη του σύζυγο τα διό τους παιδιά και τους έδωσαν αρχές και αξίες. Κατά την εξόδιο ακολουθία η νύφη του Φωτεινή, μίλησε με θερμά λόγια για τον πεθερό της, ο οποίος όπως είπε τους αγαπούσε, τους έδινε ευχές και συμβουλές και παρακολουθούσε να μην σκοντάψουν και παρεκκλίνουν από τον ίσιο δρόμο της ζωής.

Ευχόμεθα από ψυχής, ο Κύριος να πληρώσει τους κόπους του και να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων, στην δε οικογένειά του καλή υπομονή και κουράγιο.

 ΓΑΜΟΣ

  Την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, την εβδομάδα  της διακαινησίμου, σε ατμόσφαιρα και κλήμα χαράς και ευφροσύνης, στον καθεδρικό μας ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε το ιερό μυστήριο του γάμου, του Ιωάννη Παπαγεωργίου από τον Βόλο και της Αθηνάς Παπαδάκη από την Κίσαμο και την ενορία μας.  Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε πάντα χαρές και πάμπολλες ευλογίες από τον ουρανό.

Ευχόμαστε ακόμα στους γονείς τους και στον κουμπάρο να τους χαίρονται με υγεία.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον μήνα Δεκέμβριο, κοιμήθηκε στην Ενορία μας και τάφηκε στο κοιμητήριο της Πόλεως, ο μακαριστός ενορίτης μας Κωνσταντίνος Μπαργωτάκης. Ο μεταστάς, υπήρξε άνθρωπος της προόδου, άνθρωπος με καλοσύνη και ευγένεια, με ειλικρίνεια και αγάπη, γ’ αυτό έχαιρε εκτίμησης από όλη την τοπική κοινωνία.

Στην καλή και ευλογημένη του σύζυγο, καθώς και στα παιδιά και εγγόνια του ευχόμαστε καλή υπομονή και δύναμη, να αντέξουν τον πόνο και την δοκιμασία από το θάνατο του δικού των ανθρώπου και σε εκείνον καλή ανάσταση και ανάπαυση στην γειτονιά των Αγγέλων και την βασιλεία του Θεού.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, στο παρεκκλήσιο της Ενορίας μας, του Τιμίου Σταυρού, βαπτίστηκε ο γιός της Αντωνίας Παπακωνσταντίνου και ονομάστηκε Νικόλαος. Ανάδοχος του μικρού Νικόλαου έγινε η αξιοπρεπείς και αξιόλογη χριστιανή κυρία  Σοφία Κολέτη κάτοικος Χανίων.  Μετά το μυστήριο η οικογένεια της μητέρας παρέθεσε πλούσια δεξίωση στους καλεσμένους της, στο παρακείμενο του ναού, παραθαλάσσιο κέντρο, Αρετούσα.

Ευχόμαστε στο μικρό Νικόλαο, να έχει πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή του, στην δε μητέρα, νονά και συγγενείς να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Των Οκτώβριο κοιμήθηκε στην Ενορία μας και ετάφη  στο κοιμητήριο  της πόλεώς μας η εκλεκτή μας ενορίτισσα  Μαρία Μαρακάκη.
Την μακαριστή Μαρία  κοσμούσαν πολλά χαρίσματα με τα οποία έζησε την ζωή της και έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε κάθε άνθρωπο που την γνώρισε και συναναστράφηκε μαζί της. Ταπεινή, ευγενής, φιλότιμη, φιλόξενη, με πολύ υπομονή και μεγάλη πίστη, ακόμα και όταν της έστειλε ο Θεός την μεγαλύτερη δοκιμασία, με τον θάνατο του παιδιού της.
Στην αγαπημένη της κόρη Αναστασία, η οποία κοσμεί την τοπική μας κοινωνία με τα δικά της τα χαρίσματα, αλλά και την παιδεία με την διδασκαλία της και το ήθος της, ευχόμεθα καλή υπομονή, δύναμη και παρηγοριά για να συνεχίζει το παράδειγμα της μακαριστής μητέρας της.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 8 Σεπτεμβρίου,  τελέστηκε στον ενοριακό μας ναό το μυστήριο της Βαπτίσεως του νέου, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος με την οικογένειά του κατοικεί στο Σφηνάρι Κισάμου. Ο δεκατετράχρονος Αρμάντο, είχε σφοδρή την επιθυμία να βαπτιστεί, να γίνει Ορθόδοξος χριστιανός και να ζήση χριστιανικά την ζωή του, συνεπικουρούμενος και από τους καλούς γονείς του.

Στην πραγμάτωση της επιθυμίας του αυτής συνέβαλε τα μέγιστα η  καθ’ όλα άριστη και χριστιανική οικογένεια του καθηγητού και κατοίκου Σφηναρίου κ. Καμβυσέλη Γεωργίου, η οποίοι έδωσαν στον νέο την κατευθυντήρια πορεία και του έκαναν σπουδαία κατήχηση.

Η κατήχησή του συμπληρώθηκε από τον εφημέριο της Ενορίας π. Εμμανουήλ, ο οποίος τέλεσε και το μυστήριο. Ο Αρμάντο πήρε το όνομα Άρης και ανάδοχός του έγινε ο γαμπρός του κ. Καμβυσέλη, ο εξαίρετος νέος κ. Πέτρος Πυροβολάκης, Χανιώτικης καταγωγής.

Στον νεοφώτιστο Άρη ευχόμαστε, να τον ευλογεί ο Θεός, να τιμήσει το βάπτισμά του και την μεγάλη ιδιότητά του ως Ορθόδοξος Χριστιανός και να ζήσει την ζωή του χαρούμενος, με προκοπή και αγάπη.

Στους καλούς γονείς του, να τον χαίρονται και να τον καμαρώνουν, στην δε ευλογημένη οικογένεια του κ. Πέτρου Πυροβολάκη και Μάχης Καμβυσέλη, καθώς και του κ. Γεωργίου και Φωτεινής Καμβυσέλη, πάντα  έργα καλά και αγαθά να εργάζονται και η προσφορά των να την ευλογεί πλούσια ο Θεός.

 

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Σεπτέμβριο, κοιμήθηκε στην Ενορία μας ο εκατοντούτης ενορίτης μας Θεοχάρης Συτζουλάκης.

Ο μακαριστός, υπήρξε στην ζωή του ένας άνθρωπος ευσυνείδητος, δραστήριος και καλοσυνάτος και έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού.

Εργάτης της γης, αλλά και υπηρέτης πολλών κοινών πραγμάτων, καθώς και άριστος οικογενειάρχης με καλά παιδιά και εγγόνια.

Η αγάπη και η στοργή των παιδιών προς τον πατέρα τους υπήρξε παροιμιώδης, ειδικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, πράγμα που υπογραμμίσαμε κατά την εξόδιο ακολουθία.

Στον μακαριστό αδελφό μας ευχόμεθα καλό παράδεισο, στους δε οικείους και συγγενείς του καλή παρηγοριά και δύναμη.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 18η Αυγούστου βαπτίστηκε στον Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, η κόρη των Βιορέλ Πινζάρου και Ελένας Τιρλέα Ουκρανικής καταγωγής και δόθηκε σ’ αυτήν το όνομα Ντέλια Μαρία.

Ανάδοχος της μικρής Ντέλια Μαρίας, ήταν η επίσης Ουκρανικής Καταγωγής Μιχαέλα Λεσίνκι, η οποία απήγγειλε με πολύ ευλάβεια και πίστη, στην Ουκρανική και την Ελληνική γλώσσα το σύμβολο της Πίστεως.

Στην νεοφώτιστη ευχόμαστε την ευλογία του Θεού και της Αγίας Μητρός Του, της Θεοτόκου, καθώς και στους γονείς και την νονά, να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Αύγουστο, η Ενορία μας αποχαιρέτησε με πολύ σεβασμό την ταπεινή και ενάρετη ενορίτισσα της,  την μακαριστή Ελένη Ξηρουχάκη. Η μεταστάσα, υπήρξε στον διάβα της πολυετούς ζωής της, μια γυναίκα  χριστιανή όχι απλός παράδειγμα, αλλά υπόδειγμα σε όλους τους τομείς, αφού η πίστη, η καλοσύνη, ο σεβασμός και η αγάπη της προς τον Θεό, την Εκκλησία και τους συνανθρώπους της ήταν απέραντη και υποδειγματική.

Ο Ναός των Αρχαγγέλων που πιστά υπηρέτησε στη ζωή της, δέχθηκε το πολύπαθο σώμα της και σ’ αυτόν διαβάστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία. Πιστεύομε δε   ακράδαντα  ότι οι Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι συνόδευσαν την μακαρία ψυχή της, για να την αναπαύσει ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, στην χορεία των δικαίων και των εκλεκτών του.

Στο μόνο παιδί της τον Μιχάλη, που δοκιμάζεται από τον χαμό της μητέρας του, αλλά και στους άλλους κατά σάρκα συγγενείς, ευχόμαστε καλή δύναμη και παρηγορία.

 

ΓΑΜΟΣ  ΚΑΙ  ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 6 Μαΐου, η Ενορία μας είχε την χαρά να τελεστή στον ενοριακό της Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος ο γάμος των δυο εξαίρετων νέων, του Γεωργίου Μάσσου από την Αθήνα, στρατιωτικού του πολεμικού ναυτικού και της Αντωνίας Λεμονιά από την Κίσαμο. Μετά τον γάμο των γονέων, τελέστηκε η βάπτιση του γιου τους στον οποίο δόθηκε το όνομα Κωνσταντίνος.

Ανάδοχος του Κωνσταντίνου έγινε η Ελένη Φαραντάκη, η οποία άλλαξε και τα στέφανα των νεονύμφων. Μετά τα μυστήρια του γάμου και της βαπτίσεως, ο Γιώργος και η Αντωνία δεξιώθηκαν τους καλεσμένους τους στο κτήμα νεραντζιά, με πλούσια  και υπέροχα εδέσματα, κέφι και μουσική.

Στους γονείς Γιώργο και Αντωνία, στο μικρό Κωνσταντίνο καθώς και στην νονά, συγγενείς και οικείους ευχόμεθα την χάρη και την χαρά του ουρανού.

ΚΗΔΕΙΑ

Την ημέρα της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου, κλήθηκε να εγκαταλείψη την παρούσα ζωή και να πορευθεί κοντά στον αναστάντα Χριστό, ο ευλογημένος ενορίτης μας Μανώλης Περαθωράκης. Ο μακαριστός Μανώλης άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια των παιδιών του τα οποία του προσέφεραν την στοργή και την αγάπη τους υποδειγματικά και περικράτησαν την δυσκολία των γερατειών του.Με τις καλύτερες αναμνήσεις θα τον θυμόμαστε, και θα τον μνημονεύομαι αφού η προσφορά του στην τοπική κοινωνία ήταν μεγάλη και σπουδαία και ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν το δεύτερό του σπίτι.Στον αληθινό άνθρωπο και Χριστιανό Μανώλη ευχόμαστε πάντοτε να ζει στο άπλετο φως της Αναστάσεως καθώς και στα ευλογημένα παιδοέγγονά του χρόνια πάμπολα και ευλογημένα με την ευχή του μακαριστού τους πατέρα.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την πρώτη Μαΐου βαπτίσθηκε στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος η κόρη του Κυριάκου Μαυρίδη και της Χρυσάνθης Ξηρουχάκη από την Κίσαμο και της δόθηκε το όνομα Μαρία – Βασιλεία. Ανάδοχος της μικρής Μαρίας Βασιλείας έγινε η ιατρός Βασιλική Σύρμου από την Λάρισα. Μετά το μυστήριο  όλοι οι καλεσμένοι, δέχτηκαν την ωραία και πλούσια φιλοξενία των γονέων της μικρής Μαρίας Βασιλείας στο κέντρο Νεραντζιά.

Ευχόμαστε από ψυχής η νεοφώτιστη να ζήση, στους δε γονείς και την νονά να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Μάρτιο απεδήμησε προς Κύριον στην Ενορία μας ο καλός φίλος και ενορίτης μακαριστός Ανδρέας Κατσικανδαράκης. Ο μεταστάς άφησε καλό όνομα στον τόπο του και κηδεύτηκε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Εργάστηκε φιλότιμα  και με την τίμια εργασία του εξυπηρέτησε στο συνεργείο του επί πολλά χρόνια τους Κισαμίτες.Όμως, η μεγαλύτερη προσφορά του είναι ότι με την ευλογημένη του σύζυγο Ελευθερία, απέκτησαν μια πολύτεκνη, αξιοζήλευτη και ευλογημένη οικογένεια με παιδιά και εγγόνια, πρότυπα στην κοινωνία.Στο μεν μακαριστό Ανδρέα ευχόμαστε καλή ανάπαυση, στους δε οικείους του υγεία και καλή παρηγοριά.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 10 Φεβρουαρίου, στον ενοριακό μας Ναό τελέστηκε τα μυστήριο το βαπτίσεως του τέταρτου παιδιού της ευσεβέστατης πολύτεκνης οικογένειας του Παναγιώτη Μαρκουλάκη και της Πάσκου Παρασκίβα. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Πέτρος. Ανάδοχος του μικρού Πέτρου παρέστη ο αντιεισαγγελέας Χανίων κ.Πέτρος Μπόσιος που του έδωσε και το όνομά του.

Στον μικρό Πέτρο ευχόμαστε να απολαύσει στη ζωή του όλα τα καλά και αγαθά του ουρανού, στους δε γονείς και νονό του, να τον βλέπουν και να τον καμαρώνουν όπως επιθυμούν.

Μετά την βάπτιση παρατέθηκε σε όλους τους καλεσμένους πλούσια τράπεζα.

ΚΗΔΕΙΑ

 Στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του νέου έτους στην Ενορία μας κηδεύτηκε ο Αχιλλέας Δεσποτάκης επίλεκτο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας.

Ο μακαριστός Αχιλλέας, με την καλή του σύζυγο έκαμαν μια εκλεκτή οικογένεια αλλά και με την τίμια εργασία τους προσέφεραν σε όλους του τομείς.

Τον μακαριστό Αχιλλέα τον μακαρίζομε, τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και του ευχόμεθα καλή ανάπαυση.

Στην υποδειγματική του σύζυγο, τα παιδιά και εγκόνια και γενικά στους κατά σάρκα συγγενείς του καλή υγεία και παρηγοριά.

ΓΑΜΟΣ

Στις 27 Ιανουαρίου τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό μας το μυστήριο του γάμου Του Αλεξάνδρου Σκαλιδάκη από το Έλος Κισάμου και της Ευαγγελίας  από την Αθήνα.

Διπλή η χαρά και ευτυχία στο νέο ανδρόγυνο αλλά και σε όλους, αφού μετά τον γάμο τους ακολούθησε η βάπτιση του γιου τους στον οποίο δόθηκε το όνομα του από πατέρα παππού του, Θεόδωρος.

Πάμπολες ευχές στους δύο νέους γονείς αλλά και στον μικτό Θεόδωρο και να τους ευλογεί ο Θεός.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Νοέμβριο, με πολύ συγκίνηση σύμπασα η ενορία μας αποχαιρέτησε  τρεις χριστιανές αρχόντισσές  της, τρεις ευλογημένες και χαριτωμένες ψυχές, τρεις νοικοκυρές και αχώριστες φίλες, τις μακαριστές Αριάδνη Κουκουλά, Αναστασία Κουφογιανάκη και Ελένη Χαλκιαδάκη.

Και οι τρεις αυτές κατ’ επίγνωση χριστιανές  διακρίνονταν στην ζωή των για την φιλοτιμία των, για το ήθος των, για την ταπείνωσή των, για την ανιδιοτελή αγάπη των προς όλους τους ανθρώπους, αλλά  προπάντων για τον σεβασμό και την πίστη των προς τον Χριστό και την Εκκλησία του, αρετές που την καταξίωσαν στην τοπική μας κοινωνία.

Στις εξόδειες  ακολουθίες των ο εφημέριος της Ενορίας μας μίλησε κατάλληλα και εξείρε  την προσωπικότητά των καθώς και το μεγαλείο της ψυχής των. Σύμπασα η Ενορία μας με θλίψει τις αποχαιρέτισε, ευχήθηκε στις αδελφές μας καλό παράδεισο, καθώς στους οικείους των καλή παρηγοριά στην δοκιμασία των.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε η κόρη του Νικολάου Παπακωνσταντίνου και της Νίκης Κατερινάκη από την Κίσαμο, στο οποίο δόθηκε το όνομα Δήμητρα. Το μυστήριο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμφιλόχιος, προσκεκλημένος από τους γονείς της νεοφώτιστης.

Ανάδοχός της έγινε η επίσης Κισαμίτισα Μαρία Παπαδοπεράκη, κόρη των εκπαιδευτικών Νικολάου και Νίας Παπαδοπεράκη. Εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια και έδωσε πολλές ευχές προς την νεοφώτιστη,  τους γονείς και την νονά της, όλοι οι παραβρισκόμενοι τους ευχήθηκαν κατάλληλα.

Οι αξιόλογοι και ενάρετοι γονείς της μικρής Δήμητρας, παρέθεσαν πλούσιο Δείπνο στους καλεσμένους των στο κτήμα  Νερατζιά Βουκολών Κισάμου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον μήνα Σεπτέμβριο πέθανε στην Ενορία μας, η Μικρασιατικής καταγωγής Μαρία     Μισερλή. Η μακαριστή Μαρία η οποία τα τελευταία  χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Κίσαμο κοντά στα παιδιά της Γιώργο και Ελένη Βερικάκη, υπήρξε  μια αρχόντισσα, μια χριστιανή αφοσιωμένη στην πίστη και τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις, πρότυπο συζύγου και μητέρας και μια ταπεινή, γελαστή, εργατική και καλοσυνάτη ψυχή.

Δέχτηκε σπουδαία περιποίηση, αγάπη και στοργή από τα παιδιά και τα εγγόνια της και έφυγε από την ζωή αυτή χαρούμενη και ευχαριστημένη. Αιωνία η μνήμη στην καλή χριστιανή Μαρία καθώς και καλή παρηγοριά στα παιδιά της και τους κατά σάρκα συγγενείς της.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Στις 29 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων (παρεκκλήσιο της Ενορίας μας) τελέστηκε το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος στο γιο των Διονυσίου και της Αναστασίας Κατωγά από την Κίσαμο. Στο νεοφώτιστο δόθηκε το όνομα Νικόλαος Άγγελος.

Ανάδοχός του έγινε η επίσης Κισαμίτησα Γεωργία Ξανθοπούλου.

Στο χαριτωμένο Νικόλαο Άγγελο Ευχόμαστε να ζήσει και να απολαύσει στη ζωή του όλα τα καλά του Θεού, καθώς και στους καλούς γονείς και νονά του να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Αύγουστο πέθανε και κηδεύτηκε στην Ενορία μας η μακαριστή Μαρία Καστρινάκη, η οποία υπήρξε σε όλη την ζωή της μια γυναίκα ήθους και καλοσύνης, πίστεως και αγάπης. Η μακαριστή Μαρία δεν αξιώθηκε να κάνει δική οικογένεια, παιδιά και εγγόνια, αλλά πρόσφερε πλούσια την αγάπη της και την καλοσύνη της στους κατά σάρκα συγγενείς της και εκείνοι με την σειρά τους την βοήθησαν πολύ και περικράτησαν με παροιμιώδη αγάπη τον πόνο και τα γερατειά της.

Της ευχόμαστε καλή ανάπαυση στην βασιλεία των ουρανών.

ΓΑΜΟΣ

Το Σάββατο 29 Απριλίου στον ιερό Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου, τελέστηκε το μυστήριο του γάμου του Στυλιανού Στεφανίδη από την Αθήνα και της Ιωάννας Μαραγκουδάκη από την κίσαμο. Παράνυμφος παρέστη η Αποστολάκη Όλγα επίσης από την Κίσαμο.

Στο όμορφο ζευγάρι ευχόμαστε κάθε χαρά και ευτυχία, στην δε παράνυμφο πάντα άξια και χαρούμενη.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Ιούλιο, πέθανε στην Ενορία μας ο καλός ενορίτης και φίλος  μακαριστός Γιάννης Παπαδάκης. Ο Γιάννης, υπήρξε δραστήριο και καταξιωμένο μέλλος του τόπου και της κοινωνίας μας και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε πολλούς τομείς και εργάστηκε μέσα από πολλά πόστα μεταξύ των οποίων και στον αθλητικό όμιλο Κισάμου.

Με την δραστηριότητά του και τις ενέργειές του αναγνωρίστηκε επίσημα η μέχρι τότε ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα του Κισαμικού που κοσμεί την πόλη μας και γενικά την Κίσαμο. Με την συνετή και φιλάνθρωπη σύζυγό του Ελένη σκορπούσαν απλόχερα την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους σε ενδεείς και έχοντας ανάγκη και μοιράστηκαν μαζί τον πόνο από τον χαμό των παιδιών τους.

Στον μακαριστό Γιάννη ευχόμαστε καλή ανάπαυση με τα παιδιά του στην γειτονιά των Αγγέλλων και καλή  παρηγοριά στην αγαπητή μας σύζυγό του κυρία Ελένη.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Το Σάββατο 22 Απριλίου στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε η κόρη του Γεωργίου Τσουρουνάκη και της Κασκαμπά Ηλάκτρας από την Κίσαμο. Στην νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Ελευθερία. Νονός της μικρής Ελευθερίας έγινε ο Αναξαγόρας Τσικαλάκης κάτοικος Κισάμου.

Ευχόμαστε από ψυχής στην νεοφώτιστη να ζήση και να απολαύσει στην ζωή της όλα τα καλά του Θεού. Στους δε γονείς, τους συγγενείς και νονό της να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον Μήνα Ιούλιο, πέθανε μετά από σύντομη δοκιμασία της υγείας της ακόμα μια αρχόντισσα της Ενορίας μας, η μακαριστή Αργυρώ Κατζουράκη. Πλήρης ημερών, αλλά πλήρης δωρεών του Θεού, με τις οποίες έζησε την ζωή της και πρόσφερε όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και σ’ όλους τους ανθρώπους.

Την διέκριναν η φιλοτιμία, ο σεβασμός, η ταπείνωση, η αγάπη και προπάντων η πίστη, αρετές που την καταξίωσαν.

Στον καλό και αγαπητό μας σύζυγό της καθώς στα αξιόλογα παιδιά και εγγόνια της ευχόμαστε καλή παρηγοριά και χρόνια μήκιστα να την θυμούνται.

ΓΑΜΟΣ

Στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης εορτής της του Κυρίου γεννήσεως, τελέστηκε στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο γάμος του Παναγιώτη Σουκαρά από την κίσαμο και της Καλλιόπης Μιχελιουδάκη επίσης από την Κίσαμο.

Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε ευτυχία και χαρά στη ζωή των και πλούσια την ευλογία του γεννηθέντος Θεού μας.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 5 Ιουλίου, πέθανε και κηδεύτηκε ο Κωνσταντίνος Μουντάκης, απόφοιτος της εκκλησιαστικής σχολής της Αγίας Τριάδας Χανίων, εκλεκτός ενορίτης μας και επίλεκτο μέλος της κοινωνίας μας. Στην εξόδειο ακολουθία που τελέστηκε στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, συνέρρευσε πλήθος κόσμου, καθώς και οι αρχές της πόλεως και του Νομού μας για να αποτίσουν φόρο τιμής προς τον μεταστάντα και να εξάρουν την προσωπικότητα, την εργατικότητα και την μέγιστη προσφορά του σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο μακαριστός, υπηρέτησε με ζήλο και ικανότητα την τοπική και Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, καθώς και άλλα πόστα και υψηλές θέσεις και προσέφερε με την καλή του σύζυγο στην κοινωνία μια ευλογημένη οικογένεια, παιδιά και εγγόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, από την Αμερική όπου ευρίσκετο έστειλε τις ευχές του και τις ευχαριστίες για την προσφορά του μεταστάντος και τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια.

Στον μακαριστό Κώστα, ευχόμαστε από ψυχής καλή ανάπαυση και καλή παρηγοριά στην εκλεκτή του οικογένεια και τους κατά σάρκα συγγενείς του.

ΒΑΠΤΙΣΗ

 Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού βαπτίστηκε η κόρη του Νικολάου Μπερτάκη και της Αικατερίνης Σκυλουράκη κατοίκων Καστελίου.Στη νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Μαρία. Ανάδοχος της μικρής Μαρίας ήταν η μαθήτρια Γυμνασίου Μαρία Σταυρουλάκη.Ευχόμαστε στην νεοφώτιστη Μαρία, κάθε χαρά, προκοπή και ευλογία, στους δε γονείς και νονά να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 19 Ιουνίου, πέθανε και κηδεύτηκε η ταπεινή και ενάρετη ενορίτησά μας Ελένη Σχοινοπλοκάκη. Η θανούσα υπήρξε στη ζωή της υποδειγματική σύζυγος, μητέρα και χριστιανή, η οποία πρόσφερε τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της ζωής, αλλά και επί σειρά ετών την τίμια εργασία της στα ιδρύματα της ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Για την ανεκτίμητη αυτή προσφορά της την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε καλή ανάπαυση. Στον σύζυγό της, τα παιδιά και εγγόνια της και γενικά στους κατά σάρκα συγγενείς της, ευχόμαστε καλή παρηγοριά και να μιμηθούν το παράδειγμά της.

  ΒΑΠΤΙΣΗ

Το Σάββατο εσπέρας 3 Σεπτεμβρίου, στον ιερό Ναό Αγίου Οικουμενίου ( Ναός Επισκοπείου ) βαπτίστηκε  η κόρη του Νικολάου Αποστολάκη και της Ελένης Ροκάκη από την Κίσαμο. Στην νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Νικολέτα.Ανάδοχός της ήταν ο επίσης Κισαμίτης Γεώργιος Τουλουπάκης. Στην μικρή Νικολέτα ευχόμεθα πλούσια την ευλογία του Θεού, στους δε γονείς, συγγενείς και νονό να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 20 Μαρτίου και μετά από οληγοήμερη ασθένεια, πέθανε στο νοσοκομείο Χανίων ο εκλεκτός Κισαμίτης και μέλος της Ενορίας μας Ιωάννης Λυραντωνάκης.

Ο μακαριστός, υπήρξε άνθρωπος χριστιανός, ευγενής, εργατικός, φιλότιμος και φιλήσυχος, ο οποίος διέπρεψε σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η σφραγίδα της αγάπης και της προσφοράς του θα παραμείνει ανεξίτηλη στην Κίσαμο, στην Ενορία μας, τον Δήμο μας, τον σύλλογο Ριζιτών η Κίσαμος, αλλά προπάντων στην οικογένειά του.

Η Ενορία μας του απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη διακονία του επί σειρά ετών σ’ αυτήν, ως εκκλησιαστικός σύμβουλος και του εύχεται καλή ανάπαυση στην Βασιλεία του Θεού, καθώς και στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια, καλή παρηγοριά και δύναμη.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Την Κυριακή 21 Αυγούστου στον ενοριακό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βαπτίστηκε  η κόρη του κ. Δημητρίου Ζανίκου  και της κ. Σούζαν Γκλάντις κατοίκων Βαγκούβερ Καναδά της Αμερικής.

Στην νεοφώτιστη δόθηκε το όνομα Μαρκέλλα – Χριστίνα.
Ανάδοχός της ήταν η επίσης κάτοικος Καναδά κ. Μαρία Ζανίκου, Δασκάλα.
Στην μικρή Μαρκέλλα – Χριστίνα ευχόμαστε να ζήση, να προκόψει και να αυξήσει τα χριστιανικά τάλαντα που της δόθηκαν, στους δε γονείς, συγγενείς και νονά να την χαίρονται και να την καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 27 Φεβρουαρίου, πέθανε και κηδεύτηκε η Αγγελική Πατεράκη το γένος Κουνελάκη. Η μακαριστή Αγγελική, η οποία έφυγε πλήρης ημερών, δεν ευτύχησε να αποκτήσει παιδιά, όμως έζησε την ζωή της απλά και αθόρυβα με πίστη και καλοσύνη, με αγαθοεργίες και μεγάλη προσφορά. Στόχος της ήταν η βασιλεία των ουρανών, την οποία ποθούσε και εργαζόταν να αποκτήσει. Ευχόμεθα η κατά σάρκα συγγενείς της να την θυμούνται και να την έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση.

ΒΑΠΤΙΣΗ ΕΝΗΛΙΚΟΥ

Το Σάββατο 20 Αυγούστου στον ενοριακό καθεδρικό Ναό μας του Αγίου Σπυρίδωνος Καστελίου, τελέστηκε το μυστήριο της βαπτίσεως του εκ Βουλγαρίας καταγομένου και γεννηθέντος στην Κρήτη Νικολάου Βασίλεφ.  Ο Νικόλαος ο οποίος είναι 24 ετών, είχε διακαή πόθο και σφοδρή  την  επιθυμία να εισέλθει συνειδητά στην  Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και να ενταχθεί σ’ αυτήν ως ενεργό μέλος της.

Προηγήθηκε σ’ αυτόν επί ένα έτος κατήχηση πάνω στα δόγματα και τις παραδώσεις της Ορθοδοξίας  από τον ιερέα π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη ο οποίος στην συνέχεια  τον Βάπτισε με το όνομα Νικόλαος.
Στον νεοφώτιστο Νικόλαο ευχόμαστε κάθε χαρά και προκοπή στην ζωή του και πλούσιες τις ευλογίες του ουρανού.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 16 Ιανουαρίου, πέθανε και κηδεύτηκε από την ενορία μας η Μαγδαληνή Χριστοδουλάκη. Η μεταστάσα, ταπεινή γειτόνισσα του Αγίου Σπυρίδωνος, υπήρξε ενεργό μέλος της ενορίας μας, νοικοκυρά εργατική, φιλότιμη και φιλόστοργη μητέρα. Ευχόμαστε στην μακαρία ψυχή της καλά ανάπαυση και στην κατά σάρκα οικίους της καλή δύναμη και παρηγοριά.

 

 ΒΑΠΤΙΣΗ

Το Σάββατο 12 Μαρτίου στον ενοριακό μας ναό, βαπτίστηκε του παιδί του Ευτυχίου Κουμή και της  Αικατερίνης  από την Κίσσαμο και ονομάστηκε Προκόπιος. Ανάδοχος ήταν ο Αντώνιος Τσαλαπάκης Δάσκαλος, από την Κίσσαμο. Στον νεοφώτιστο ευχόμαστε, να έχει πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή του, καθώς και στους γονείς και το νονό του, να το χαίρονται και να το καμαρώνουν.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 18 Δεκεμβρίου πέθανε και κηδεύτηκε στην Ενορία μας η Ειρήνη Πισσάνου.

Η μεταστάσα  υπήρχε μια χαριτωμένη και ευλογημένη γυναίκα του τόπου μας, με καλοσύνη, ευγένεια, πίστη και εργατικότητα. Για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στα ιδρύματα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και στην τοπική κοινωνία αφού ήταν άριστη μοδίστρα.

Στα παιδιά της ευχόμαστε καλή υπομονή και καλή ανάπαυση στην μακαρία ψυχή της.

 ΒΑΠΤΙΣΗ

Την 11η Ιανουαρίου 2016, στον ενοριακό μας Ναό βαπτίστηκε το παιδί του μακαριστού Ιωάννου Σκορδίλη από την Κίσαμο και πήρε το όνομα Ιωάννης- Βασίλειος, με ανάδοχο τον Γεώργιο Πατρομηχελάκη από την Κίσαμο.

ΚΗΔΕΙΑ

Την 5η Δεκεμβρίου πέθανε και κηδεύτηκε στην Ενορία μας, ο Ιωάννης Κοκολάκης. Ο μεταστάς,  ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών υπήρξε την ζωή του ένας άνθρωπος αξιοπρεπείς, καλοσυνάτος, ευγενής και ενάρετος. Η πίστη του και η προσφορά του στον τόπο και την ενορία μας ήταν μεγάλη και αξιόλογη.

Ευχόμαστε στην καλή του σύζυγο και τα παιδιά και εγγόνια του καλή παρηγοριά και ενίσχυση και στην μακαρία ψυχή του καλή ανάπαυση.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την Μήνα Νοέμβριο κηδεύτηκαν στην Ενορία μας ο Μιχαήλ Κατσικανδαράκης, ο οποίος υπήρξε φιλότιμο μέλος της εκκλησίας και της κοινωνίας μας και η Ειρήνη Καρεφυλλάκη η οποία υπήρξε ευσεβής, φιλόθεη, φιλάνθρωπη, φιλότιμη και γενικά αρχόντισσα του τόπου μας.

Ευχόμαστε στους κεκοιμημένους αδελφούς μας καλή ανάπαυση και καλή παρηγοριά στους οικίους τους, στα παιδιά και τα εγγόνια των.

ΚΗΔΕΙΑ

 Μετά από μακροχρόνια δοκιμασία και ασθένεια, πέθανε στην Ενορία μας  και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο της πόλεως μας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Μαρεντάκης. Ο μεταστάς υπήρξε αξιόλογο μέλος της χριστιανικής ενοριακής μας οικογένειας, αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας.

Στο μακαριστό Γιάννη ευχόμαστε καλή ανάπαυση στην χώρα των ζώντων, στην δε οικογένειά του καλή παρηγοριά και δύναμη.