Δραστηριότητες

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΙΕΡΑΠΟΔΗΜΙΕΣ

Μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής ευθύνης της, η Ενορία φροντίζει να διοργανώνει εκδρομές και ιεραποδημίες εντός και εκτός του Νομού, σε Μοναστήρια, Ιερούς Ναούς, Προσκυνήματα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και τόπους, με σκοπό την ψυχαγωγία και την πνευματική καλλιέργεια και ωφέλεια του ποιμνίου της.

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Με πρωτοβουλία του εφημερίου και την σύμφωνη γνώμη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, η Ενορία μας κάλεσε τους ενορίτες της, όσοι επιθυμούν αλλά και μπορούν βέβαια να προσφέρουν ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που ο πονεμένος και ασθενείς άνθρωπος έχει ανάγκη,  δηλαδή αίμα τους.

Με το πρώτο κάλεσμα μας, το ευλογημένο, πιστότατο και φιλότιμο πλήρωμα της Ενορίας μας ανταποκρίθηκε. Περισσότεροι από εξήντα παλικάρια και κοπέλες, με καλοσύνη και επιμέλεια προσφέρθηκαν, έδωσαν τα στοιχεία των και οργανώθηκε η Ενοριακή τράπεζα αίματος. Η ως άνω τράπεζα θα εξυπηρετεί περιστατικά πρωτίστως της πόλεως Κισάμου αλλά και άλλα που έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη. Το μέγα αυτό δώρο του Θεού δε θα το στερήσομε από κανένα.

Καλούμε όσους ακόμα επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτήν την ομάδα για να μπορούμε να βοηθούμε όλο και περισσότερους, αφού καθημερινά η ανάγκες αυξάνονται.

 

Υπεύθυνοι τράπεζας αίματος είναι οι.

Ιατρός κ. Νεκτάριος Τσουρουνάκης. Τηλ. 6944535926

Κυρία Σοφία  Αδρεαδάκη – Μπονατάκη  Τηλ. 6975600996

Ο λόγος του Θέου

Έκαστη τετάρτη ώρα 5μμ στην ενορία μας τελείτε η παράκληση του Αγιου Σπυρίδωνος και του Αγίου Λούκα του Ιατρού εναλλάξ. Μετά την παράκληση γίνετε ομιλία απο το ευαγγέλιο και τους πατέρες της Εκκλησίας μας

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, παραμονή της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής, η Ενορία μας ομαδικά, με δυο λεωφορεία επισπεύτηκε το μετόχιο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, το αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή, για να συμμετέχει στον εσπερινό της εορτής της Αγίας.
Οι προσκυνητές με τον εφημέριό τους, πριν τον εσπερινό ανέβηκαν στο νέο μοναστήρι του Κάστρου, σ’ αυτό το σεπτό και λαμπρό οικοδόμημα πάνω στους άγριους βράχους, που η εργατικότητα, η πίστη και η αγάπη των μοναζουσών προς τον Θεό, αλλά και το χέρι του Αγίου Πορφυρίου μετέβαλαν σε τόπο προσευχής και αγάπης, που ο κάθε προσκυνητής μένει εκστατικός μπροστά σε τούτο το σύγχρονο μέγα θαύμα και επίτευγμα. Οι μονάζουσες αδελφές, μας υποδέχτηκαν με αγάπη, μας πρόσφεραν άφθονα  κεράσματα, καφέδες και κρύο νερό και μας ξενάγησαν στους χώρους του  ναού, των παρεκκλησίων, της Έκθεσης   και γενικά όλης της μονής.
Την ώρα του εσπερινού, κατεβήκαμε στο εορτάζων μετόχι της Αγίας Κυριακής, όπου με ευλάβεια συμμετείχαμε στον Εσπερινό στον οποίο έψαλλε καλλικέλαδος χορός των μοναζουσών και συμμετείχε πλήθος πιστών. Μετά τον εσπερινό της πανηγύρεως επιστέψαμε ανανεωμένοι και χαρούμενοι στην Ενορία μας.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

    Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας και θαυματουργού Εικόνας της Θεοτόκου της επονομαζόμενης Τριχερούσης, αλλά και της ελεύσεως της τιμίας κάρας της Αγίας Υπομονής εκ Κορίνθου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο,   η ενορία μας με πενήντα και πλέων ενορίτες επισκέφτηκε  την ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος (Τσαγκαρόλων) Ακρωτηρίου Χανίων, το πρωί  της Παρασκευής 12 Ιουλίου, για να προσκυνήσουμε τα ως άνω αγιάσματα της ορθοδοξίας μας.  Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία  τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, με πολλούς συλλειτουργούς ιερείς και διακόνους, η ιερά μονή παρέθεσε πλούσιο κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές στο αρχονταρίκι της.

Το μεσημέρι, μετά το προσκύνημα μεταβήκαμε  στο όμορφο και γραφικό χωριό Βρύσες Αποκορώνου, όπου γευματίσαμε και απολαύσαμε τον καφέ και το παγωτό, αλλά και την δροσιά του καταπράσινου αυτού χωριού.

20190712_110834_001 (Copy) 20190712_110814 (Copy) 20190712_103051 (Copy) 20190712_084445 (Copy)

Ενοριακή Κιβωτός « Η ΧΑΡΑ »

     Με όραμα και αισιοδοξία, με ζήλο και αποφασιστικότητα, αλλά προπάντων, με πίστη στον Κύριο και Θεό μας και στον θεράποντα αυτού Άγιο Σπυρίδωνα, τον πολιούχο και προστάτη της Ενορίας μας, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια, με την ευλογία και ευχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Αμφιλοχίου και την βοήθεια πολλών  νέων  γυναικών  εκπαιδευτικών, της Ενορίας, να οργανώσουμε το πρόγραμμα  « ενοριακή ΚΙΒΩΤΟ της αγάπης και της χαράς ».

Η  Όλη αυτή προσπάθεια,  γίνετε για τα νιάτα της Ενορίας και του τόπου μας, τα οποία αξίζουν θυσίες και κόπους και τα οποία μετά την περιήγηση τους στα ειδικά προγράμματα  και τις δραστηριότητες της Κιβωτού, θα γίνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι που θα αφήνουν την ψυχή τους να ταξιδεύει στο μέλλον, με ελπίδα, και  σιγουριά και θα προχωρούν  στη ζωή με οράματα, χαρά και αισιοδοξία.

Κάθε Κυριακή, μετά την θεία Λειτουργία, τα παιδιά  απολαμβάνουν μέσα από τις ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, τις ΠΡΟΒΟΛΕΣ, τις ΟΜΙΛΙΕΣ, τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ, τις ΞΕΝΑΓΙΣΕΙΣ τις ΕΚΔΡΟΜΕΣ κ.α σε συνεργασία με φορείς και ειδικούς, μια στερεά πνευματική τροφή, για την περεταίρω καλλιέργεια και πνευματική ανάπτυξή τους.

20190407_111418 20190414_003815 20190414_004120

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

     Την Πέμπτη της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, η Ενορία μας επισπεύτηκε προσκυνηματικώς την Ενορία των Αγίων τεσσάρων μαρτύρων, στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνου. Με την άφιξη των ενοριτών μας στο Ρέθυμνο, μας υποδέχθηκαν οι καλοί εφημέριοι του Ναού π. Νικόλαος Νικηφόρος και π. Σωκράτης Ξενικάκης και μας ξενάγησαν στους χώρους του.

Με πολύ ευλάβεια και κατάνυξη συμμετείχαμε στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, ενώ στο τέλος είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τις Πάντιμες  Κάρες των Αγίων τεσσάρων Νεομαρτύρων, Γεωργίου, Μανουήλ, Νικολάου και Αγγελή, οι οποίοι μαρτύρησαν στο Ρέθυμνο και φυλάσσονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό τους. Ο π. Σωκράτης, ο οποίος τέλεσε το απόδειπνο μίλησε στους προσκυνητές πάνα στην ζωή και το μαρτύριο των Αγίων, καθώς και την ιστορία του Ναού. Ο εφημέριος της Ενορίας μας π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκης, αφού ευχαρίστησε τους ιερείς και την Ενορία για την αγάπη τους, τους προσκάλεσε να επισκεφτούν ενοριακός την Κίσαμο για να μπορέσουμε να αποδώσουμε την φιλοξενία.

Το εσπέρας, οι προσκυνητές απόλαυσαν τον καφέ τους στην παραλία της πόλεως.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, η Ενορία μας διοργάνωσε ψυχαγωγική εξόρμηση και έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ενορίτες της να επισκεφθούν το βοτανικό πάρκο στην περιοχή Φουρνέ Χανίων, την όμορφη λίμνη της Αγιάς, καθώς και το φράγμα Βαλσαμιώτη. Οι συμμετέχοντες ενορίτες στην απογευματινή αυτή εξόρμηση απόλαυσαν και καμάρωσαν γενικά την ομορφιά της καταπράσινης φύσεως και των τοπίων, αλλά και τα γνωστά και εξωτικά δένδρα, φυτά και λουλούδια που βρίσκονται στο ανεπανάληπτο βοτανικό πάρκο της Κρήτης, καθώς και την δροσιά πέριξ της λίμνης της Αγιάς, με τον υδροβιότοπό της (πουλιά και δένδρα) και θαύμασαν το ωραίο φράγμα του Βαλσαμιώτη.

Το βράδυ απόλαυσαν τον καφέ και το παγωτό τους στον όμορφο Πλατανιά.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Πενήντα και πλέων ενορίτες με επικεφαλής τον εφημέριο της Ενορίας μας, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε  τον όμορο  Νομό Ρεθύμνης.

Κατά την διάρκεια αυτής της μονοήμερης προσκυνηματικής και ψυχαγωγικής εκδρομής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε   τα ιστορικά μοναστήρια Αρκαδίου και Πρέβελη, να τα γνωρίσουμε από κοντά ( πολλοί τα επισκέπτονταν για πρώτη φορά) να μάθουμε από τους ξεναγούς μοναχούς την ιστορία και την δράση των και να θαυμάσουμε τα πολλά κειμήλια και τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς που βρίσκονται σ’ αυτά.

Ακόμα επισκεφθήκαμε το προσκύνημα του Αγίου Αντωνίου στον Πατσό, το  νεοσύστατο μουσείο στο χωριό Ελευθέρνα και το ωραίο φράγμα των ποταμών.

Κατά την επιστροφή, απολαύσαμε τον απογευματινό  μας καφέ στην παραλία της πόλεως Ρεθύμνου.

 

Επίδειξη  Παρασκευής προσφόρου

Το Σάββατο απόγευμα, 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου, πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία πολλών ευλαβών ενοριτών μας, αλλά και των παιδιών του κατηχητικού σχολείου, η επίδειξη παρασκευής προσφόρου.

Την παρουσίαση της παρασκευής επιμελήθηκαν κυρίες της ενορίας μας, οι οποίες δίδαξαν πολλά και χρήσιμα πράγματα, για την επιλογή των καλύτερων υλικών και των απαραίτητων σκευών που χρειάζονται. Επίσης δίδαξαν  την προηγηθείσα  του ζυμώματος διαδικασία, δηλαδή το θυμίαμα και την προσευχή, την παρασκευή προζυμιού και γενικότερα τον τρόπο ζυμώματος ενός καλού προσφόρου, προκειμένου να το προσφέρουμε στο Ναό για την τέλεση της θείας Λειτουργίας.

Στα παιδιά και τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, λύθηκαν πολλές απορίες από τις κυρίες που είχαν την παρουσίαση, οι οποίες με προθυμία κατέθεσαν την πολύχρονη εμπειρία των και τις γνώσεις των και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις.

Ο εφημέριος της ενορίας π. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στο πόσο τιμητικό είναι αυτό το διακόνημα για όσους το επιτελούν, για την χαρά που απολαμβάνουν όταν από τον κόπο των χεριών των τελείται η αναίμακτη θυσία, αλλά και για την μεγάλη ευλογία που λαμβάνουν από το Θεό. Ακόμη ευχαρίστησε θερμά τις κυρίες για την πρόθυμη ανταπόκρισή των στο κάλεσμα της Ενορίας, καθώς και όσες συμμετείχαν στην όμορφη και χρήσιμη παρουσίαση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Εις ανάμνηση της θριαμβευτικής εκείνης εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα η Εκκλησία μας ψάλει τους ύμνους της ημέρας και μοιράζει ως ευλογία μικρούς σταυρούς φτιαγμένους από φύλλο φοίνικα. Το απόγευμα του Σαββάτου οι ευσεβείς χριστιανές της Ενορίας μας μαζεύτηκαν και ετοίμασαν τους Σταυρούς που δόθηκαν ανήμερα της εορτής στους χριστιανούς μας.

 

IMG_20180330_171254 IMG_20180330_194247
IMG_20180330_195720

 

Στολισμός Επιτάφιων απο τις γυναίκες  της Ενορίας

20160429_13371020170414_104218 (Copy)IMG_358620190426_104547 (Copy) 20190426_104607 (Copy) 20190419_181317 (Copy)

 

Ο Ιερέας της Ενορίας με τους μαθητές του Β Δημοτικού σχολείου Κισσάμου μαθαίνοντάς τους να κατασκευάζουν σταυρούς από Βάγια

 

IMG_20190419_115626IMG_20190419_115642 IMG_20190419_122441