Όσιος Συμεών ο Στυλίτης

Agios_Symeon_StylitisΧριστιανός ασκητής από τη Συρία, ο οποίος έζησε επί 37 χρόνια όρθιος πάνω στην κορυφή ενός στύλου και υπήρξε ο εισηγητής της μορφής του ασκητισμού, που ονομάστηκε Στυλιτισμός. Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Όσιο και τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα του νέου εκκλησιαστικού έτους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Συμεών και Συμεωνία.

Ο Συμεών γεννήθηκε περί το 388 στο χωριό Σισάν της επαρχίας Αντιοχείας (στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας) και ήταν βοσκός. Νεαρός εισήλθε στη Μονή Μάνδρας, όπου μόνασε επί 10 έτη. Έπειτα μόνασε επί τρία χρόνια στο χωριό Τελάνισος και κατόπιν ασκήτευσε επί 37 χρόνια όρθιος πάνω στην κορυφή ενός στύλου. Δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα και αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου στην προσευχή και τη μετάνοια. Πλήθος κόσμου συνέρρεε για να θαυμάσει το υπεράνθρωπο ψυχικό του σθένος και να ζητήσει κάποιο θαύμα, ενώ πολλοί εθνικοί μεταστρέφονταν στον Χριστιανισμό.

Ο Συμεών κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 26 Ιουλίου του 459. Το παράδειγμά του μιμήθηκαν κι άλλοι ασκητές κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα και των νεωτέρων χρόνων.

Αφήστε μια απάντηση