ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΪΑΦΑ

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο ηγεμόνας της Ιουδαίας Πόντιος Πιλάτος, έγραψε αναφορά κατά το καθήκον στον Αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριο, αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ο Τιβέριος που είχε πληροφορηθεί τα πάμπολλα θαύματα του Κυρίου, την εκ νεκρών Ανάστασή του και ότι πολλοί πίστευαν ότι είναι Θεός ανέφερε τα σχετικά στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο και φοβέρισε με θάνατο τους κατηγόρους των χριστιανών.

Η απάντηση του Τιβέριου στον Πιλάτο , ήλθε με επιστολή επικριτική για την άδικη απόφασή του να καταδικάσει τον Χριστό, αλλά και την αποστολή του Επιτρόπου Ραχαάβ μαζί με 2000 άνδρες, προκειμένου να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν Ρώμη, ομού μετά των Αρχιερέων  Άννα και Καϊάφα.

Η αποστολή της Ρώμης συνέλαβε τον Πιλάτο και τους Αρχιερείς, τους οποίους έδεσαν με αλυσίδες και σιδηροδέσμιοι απέπλευσαν για την Ρώμη. Καθώς έπλεαν ανατολικά της  Κρήτης απέθανε ο Καϊάφας. Το πλοίο σταμάτησε και έθαψαν το παμμίαρο σώμα του Αρχιερέα, το οποίο εκβράστηκε εκ του τάφου, αφού δεν τον δέχονταν ούτε η γη. Επτά φορές το έθαψαν, αλλά η γη το αναξέρνα αλύωτο, μαύρο  και τυμπανιαίο σαν τον Κάη, για το μεγάλο κακό πώκαμε, που καταδίκασε το Χριστό. Μαζεύτηκε τότε μέγα πλήθος των Κρητών και με κατάρες τον έθαψε κάτω από ένα τεράστιο σωρό από πέτρες. Αυτό ήταν του Καγιάφα το μνήμα του οποίο σώζονταν μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Το πλοίο συνέχισε την πορεία του και έφθασε στην Ρώμη. Ο Τιβέριος δεν θέλησε να τους εξετάσει ούτε καν να τους δει. Έδωσε προσταγή και ο μεν Άννας τυλίχτηκε  γυμνός με δέρμα βοδιού και αφέθηκε στον ήλιο μέσα στο καλοκαίρι. Από τη ζέστη, ξεράθηκε και έσφιξε το δέρμα και το σώμα του με  αποτέλεσμα να σκάσει και να εξέλθουν τα ενδότερα της κοιλίας του έξω και να γνωρίσει οικτρό θάνατο.

Για τον Πιλάτο διέταξε και τον έκλεισαν σε ένα πύργο  αλυσοδεμένο με σκοπό να τον φονεύσει ο ίδιος. Κάποια μέρα είχε βγει για κυνήγι ο Τιβέριος, κοντά στον πύργο που κρατούνταν αιχμάλωτος ο Πιλάτος. Ο Πιλάτος το πληροφορήθηκε από την φρουρά και έσπευσε από μια οπή του τοίχου για να δει τον Καίσαρα. Τότε παρουσιάστηκε κοντά στον πύργο ένα ζαρκάδι  και ο Καίσαρας φοβούμενος ότι θα χάσει το θήραμα σημάδευσε με το τόξο του, αλλά το βέλος χωρίς να αγγίξει το ζαρκάδι, πέρασε δια της οπής του τοίχους του πύργου, και διαπέρασε το μάτι του Πιλάτου, αφήνοντάς τον νεκρό.

Αφήστε μια απάντηση