ΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι χριστιανοί μας γνωρίζουν ότι τα βασικά δώρα που προσφέρομαι στο ναό για την τέλεση της αναιμάκτου  Θυσίας ( Θείας Λειτουργίας ή Θείας Ευχαριστίας) από την πρώτη εκκλησία, είναι το πρόσφορο (ψωμί) και το νάμα (κρασί).  Το πρόσφορο που είναι ένζυμος άρτος, από σταρένιο αλεύρι πρώτης ποιότητας, πρέπει να ζυμώνεται με επιμέλεια και καθαριότητα σε χριστιανικά σπίτια από χριστιανές γυναίκες ή άνδρες.

Το ζύμωμα γίνεται πάνω σε καθαρό τραπέζι, μπροστά από την εικόνα του Σωτήρος Χριστού ή της Θεοτόκου, με αναμμένο το καντήλι και θυμίαμα, μέσα σε καθαρό σκεύος. Βασική προϋπόθεση για την ετοιμασία του είναι ότι το άτομο πρέπει να είναι καθαρό, με πίστη, ευσέβεια και μετάνοια. Ακόμα δε, πρέπει να προσεύχεται με διάφορες προσευχές αλλά και με την ευχή του Κυρίου (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με).

Το πρόσφορο είναι στρογγυλό και  συμβολίζει ολόκληρη την γη, αφού κάθε θεία λειτουργία τελείται υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Η σφραγίδα που υπάρχει πάνω στο πρόσφορο εικονίζει στη μέση τον Τίμιο Σταυρό και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ ( Ιησούς Χριστός Νικά). Υπάρχουν ακόμα, τρίγωνο με τα γράμματα Μ. Θ ( Μήτηρ Θεού) δηλαδή η μερίδα της Θεοτόκου και εννέα μικρότερα τρίγωνα εις τιμή των εννέα ταγμάτων. Από ειδικό τεμάχιο του προσφόρου βγαίνουν  μερίδες υπέρ υγείας και σωτηρίας των ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών, οι οποίες πέφτουν στο Άγιο Ποτήριο και πλένονται με το Τίμιο αίμα του Κυρίου. Το υπόλοιπο της  προσφοράς κόβεται σε τεμάχια και διανείμετε   αντίδωρο ως ευλογία στους πιστούς.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε το προζύμι στο νερό και αφού μουλιάσει (μαλακώσει)  το ανακατεύομε με λίγο αλεύρι και το αφήνομαι όλη τη νύκτα σκεπασμένο. Την επόμενη ημέρα το πρωί και μετά την πρωινή προσευχή, παίρνομε  το προζύμι προσθέτοντας μικρή ποσότητα αλάτι, ει δυνατόν τριών ειδών αλεύρι σιταρένιο και χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Το ζυμάρι χρειάζεται να ζυμωθεί πολύ, περίπου δέκα λεπτά  με το χέρι ή με μηχανή. Αφού βάλουμε το ζυμάρι στα ειδικά για το πρόσφορο ταψάκια το πλάθομε πολύ για να το κάνουμε λίο και πατάμε  την ξύλινη σφραγίδα στην μέση πολύ καλά (βαθειά).Το τρυπάμε στα τέσσερα σημεία του Σταυρού και δώδεκα τρυπήματα περιφερειακά, καθώς οι δώδεκα Άγιοι Απόστολοι θεμελίωσαν την Εκκλησία και θέσπισαν τους πρώτους κανόνες της.    Όταν τελειώσει η διαδικασία του ζυμώματος, σκεπάζουμε τα ταψάκια και τα αφήνουμε μέχρι τα πρόσφορα να ανέβουν (φουσκώσουν).

Ανάβομε  το φούρνο στους 200ο  c και τα αφήνουμε περίπου 3/4 μέσα. Αφού τα πρόσφορα ψηθούν τα βγάζουμε από τα ταψάκια και τα τυλίγουμε σε καθαρές πετσέτες για να κρυώσουν. Με την ίδια καθαρή πετσέτα τα προσφέρουμε στο ναό για την τέλεση της θείας Λειτουργίας, υπέρ υγείας και σωτηρίας της οικογένειάς μας και παντός του κόσμου και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων δικών μας και πάσης ψυχής.

Αφήστε μια απάντηση