ΑΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ;

 

Κάποτε, εντελώς  τυχαία, γνωρίστηκα  με ένα ανήσυχο και περιπετειώδη νέο, χωρίς θρησκευτική πίστη, ο οποίος ήταν ένα άχυρο, που οι άνεμοι το πετούσαν από τον ένα ιδεολογικό τόπο στον άλλο. Γνώρισε τις φιλοσοφίες όπως μου εκμυστηρεύτηκε  και τα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα και στρατολογήθηκε σ’ αυτά. Έζησε την ζωή της νύχτας και βυθίστηκε σαν άλλη αγριόπαπια στο βάθος του έλους της αμαρτίας και τράφηκε με τα σκουλήκια των ηδονών, που βρίσκονται μέσα στα θολά νερά και στα βούρκα.

Κάποια μέρα όμως, όπως ο ίδιος ομολογεί,  παραμονές του Πάθους  και της Ανάστασης, ο άγνωστος Χριστός γ’ αυτόν, τον περίμενε σε μια στροφή του δρόμου της ζωής του. Εκεί του είχε στήσει καρτέρι και η σαΐτα που του έριξε βρήκε τον νέο στην καρδιά.  Η καρδιά του πληγώθηκε, και μέσα στον αρνητή άρχισε η καλή αλλοίωση,  η μετάλλαξη. Με την βοήθεια ενός πνευματικού ο οποίος βρέθηκε   στα πόδια του, άρχισε το έργο της αναγέννησης. Άρχισε σιγά, σιγά  να περιμαζεύει από τους δρόμους τα σκορπισμένα και κομματιασμένα μέλη  του και με την  υπόδειξη  του πνευματικού του, ως άλλος χειρουργός με γρηγοράδα και υπομονή να τα συρράπτει στον εαυτό του. Πείσμα ιερό, κόπος εξαντλητικός, υπομονή αμέτρητη, ατέλειωτη.   Το έργο αυτό κράτησε μέρες, μήνες ίσως και χρόνο, αλλά με την λεπτή και κουραστική αυτή εργασία ο χειρουργός νέος παρουσίασε τον εαυτό του υγιή με δυνατότητα να εργαστεί, να αυτοσυντηρηθεί και να προσφέρει.

Αυτό μου έκανε ο Χριστός, διαλαλούσε ο νέος! Πήρε τις σανίδες ενός διαμελισμένου σκάφους, τις συνέδεσαι και έκανε έναν άνθρωπο σφριγηλό, τολμηρό και δυναμικό στις αποφάσεις και τις πράξεις του.     Αυτό κάνει αδέλφια μου ο Κύριος, στη ζωή κάθε παραστρατημένου, πονεμένου και μετανοημένου ανθρώπου. Σκύβει επάνω του με άπειρη  αγάπη, του πλύνει τις πληγές ακόμα και τα πόδια, τον καθαρίζει ολόκληρο, τον αλείφει με τα κατάλληλα και θεία Του φάρμακα, τον ντύνει με ολοκαίνουρια και ολόλευκη φορεσιά,  του αναστηλώνει το πεσμένο ηθικό, του δίδει κουράγιο για ζωή και δημιουργία, του αφαιρεί  έναν προς έναν του κακοήθεις όγκους και φυτεύει ελπίδα στην μαραμένη του καρδιά. Αν συγκριθεί τώρα, αυτός ο ανανεωμένος νέος, με   την εικόνα του πρώτου, του άπιστου, του ατημέλητου, του απελπισμένου, δεν  υπάρξει  καμία ομοιότητα. «Ο Κύριος, του τα άλλαξε όλα ».  Την φιληδονία την έκανε αγνότητα. Την  απιστία πίστη και σεβασμό. Την οργή και το θυμό τα έκανε πραότητα και μεγαλοκαρδία. Την άστατη νυχτερινή ζωή που προεξοφλεί την καταστροφή του ανθρώπου, την μετάβαλε σε ήρεμη και προγραμματισμένη εργασία. Ποιος άλλος μπορεί να κάνει αυτό το μεγάλο θαύμα στον άνθρωπο; Οπωσδήποτε, ουδείς άλλος από τον Ιησού Χριστό.

Παιδί μου και παιδί της Εκκλησίας! Νέε, ή μεγαλύτερε. Εσύ που  τυχαία έπιασες αυτό το χαρτί στο χέρι σου και άκουσες  για την περιπετειώδη ζωή αυτού του νέου, εσύ που ίσως λησμόνησες ή ποτέ δεν πίστεψες   ότι ο Χριστός  περιμένει κι εσένα με υπομονή, εσύ που ίσως βλέπεις όλους τους δρόμους σου κλειστούς, εσύ που τα οράματά σου και τα όνειρα σου τα βλέπεις σαν πήλινα θρυμματισμένα αγγεία, εσύ που έχεις σκληρή σαν τον χάλυβα καρδιά και προσπερνάς αδιάφορος εμπρός  από τον πονεμένο πλησίον σου, εάν δεν συμφωνείς παιδί μου με το κακό που ζεις και συντηρείς μέσα σου, εάν επιθυμείς να γίνεις ένας νέος άνθρωπος, να αναγεννηθείς από την τέφρα σου και να αναστηθείς από τον τάφο των παθών σου, άκουσέ με σε παρακαλώ. Εγώ ο άγνωστος ίσως για σένα. Εγώ, που μόνη επιβράβευση μου θεωρώ  την σωτηρία της ψυχής και της ζωής σου. Εγώ ο απλός και απέριττος λειτουργός των μυστηρίων,  τώρα, αυτή την ευλογημένη στιγμή, σε προτρέπω, σε καλώ  και σε παρακαλώ με όλη μου την αγάπη. Πίστεψε με όλη την δύναμη της ψυχής σου στον Χριστό. Στον Κύριο  που έρχεται σε λίγο να πάθει και να σταυρωθεί για σένα και για μένα. Σ’ εκείνον που έδωσε το Πανάγιο και Ζωοποιό Του αίμα για να μας εξαγοράσει και να μας κάνει φορείς της Βασιλείας Του. Αγάπησέ τον σε παρακαλώ, και ακολούθησέ τον  σταθερά και επίμονα χωρίς ενδοιασμούς και αμφιταλαντεύσεις. Έλα στην Εκκλησία Του, ψιθύρισέ του λόγια συμπόνιας και σεβασμού, κλάψε για τις πτώσεις σου και πλησίασε με πίστη και αγάπη το ποτήριο  της αιωνίου ζωής και Βασιλείας Του.  Εκείνος, παιδί μου ξέρει τι θα σου δωρίσει. Οπωσδήποτε όμως  την αγάπη Του, αλλά και το αληθινό φως και την χαρά της Αναστάσεως Του.

Εμμανουήλ Μπαργωτάκης

Πρωθιερεύς Αρχιερατικός Επίτροπος

Αφήστε μια απάντηση