ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑ

Στην ιερά μονή Παναγίας Μυριοκεφάλων, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Κρήτης, φυλάσσετε η Περιώνυμος, περίπιστη  και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αντιφωνήτριας.

Η παράδοση έχει διασώσει πάνω στην ιστορία της ιεράς εικόνας τα εξής. Όταν ο όσιος Κύρ Ιωάννης, ο οποίος καταγόταν από το χωρίο Σήβα της επαρχίας  Πυργιοτήσσης, του Νομού Ηρακλείου, αποσταλμένος από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά, να βοηθήσει στην ανάπλαση και αναγέννηση της κατεστραμμένης Κρήτης από τους Σαρακινούς το 960 μ.χ, έφθασε μετά από πολύ κόπο στο σημείο της σημερινής μονής. Τόσο τον ενθουσίασε το μέρος, που σκέφτηκε να ιδρύσει την υπάρχουσα μονή, για να την έχει σαν ορμητήριο των αγώνων  του. Έκτισε τη μονή στο σημείο που του υπέδειξε η Θεοτόκος και την επάνδρωσε με μοναχούς, αλλά και με διάφορα κτήματα, αμπέλια και μελίσσια για τη συντήρησή τους.

Κάποια μέρα, ενώ ο Όσιος ασχολούνταν με την μονή, άκουσε φωνή από το κάτω της μονής μέρος, που του έλεγε « Χαίρε Ιωάννη, εδώ κοντά σου ευρίσκομαι, έλα να με παραλάβεις». Εκείνος δεν έδωσε σημασία, διότι φοβήθηκε του πονηρού την παγίδα. Όμως η φωνή εξακολουθούσε να ακούγεται πολλές φορές με τα ίδια ακριβώς λόγια. Τότε  πείστηκε ο Όσιος, κατέβηκε και έψαξε στο σημείο απ’ όπου ερχόταν η φωνή και ώ του θαύματος, μέσα σε πυκνά βάτα και ξύλα, βρήκε μια μεγάλη εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας.

Την έπιασε στα χέρια του, την ασπάστηκε ευλαβώς και την μετέφερε στην μονή. Το γεγονός ακούστηκε σε όλη την περιοχή, από την οποία έτρεχαν οι άνθρωποι για να την δούν και να την προσκυνήσουν. Έκτοτε παραμένει πολύτιμος θησαυρός στο καθολικό της μονής και τελεί καθημερινά πάμπολλα θαύματα και σημεία στους προσερχόμενους με πίστη και ευλάβεια.

Ονομάστηκε δε, Παναγία η αντιφωνήτρια, επειδή με δυνατές φωνές αποκαλύπτικε στον Όσιο Ιωάννη και χρονολογείτε ότι είναι έργο του 9ου αιώνος.

 

Αφήστε μια απάντηση