ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Κάποια φορά ο Γέρων Πορφύριος ( Άγιος Πορφύριος) ξεκίνησε μαζί με τρία πνευματικά του παιδιά να πάνε σ’ ένα Μοναστήρι, για να τελέσουν ένα εσπερινό.

Αρχικά, είπαν να πάνε με τα πόδια. Αφού όμως, περπάτησαν κάποια απόσταση κι επειδή ο Γέροντας ήταν κουρασμένος, σκέφτηκαν, μια και το Μοναστήρι εκείνο ήταν κάπως μακριά, να βρουν ένα μεταφορικό μέσον, αντί να πάνε με τα πόδια.

Εκείνη την ώρα φάνηκε από μακριά ένα ταξί. Είπαν τότε στον Γέροντα οι συνοδοί του να κάνουν νεύμα στο ταξί να σταματήσει, για να ρωτήσουν τον οδηγό αν μπορούσε να τους μεταφέρει στο Μοναστήρι. « Μη φοβάστε » τους είπε ο παππούλης «θα σταματήσει μόνος του ο οδηγός του ταξί. Αλλά, όταν θα μπούμε μέσα, να μη μιλήσει κανένας σας στον οδηγό, μόνο εγώ θα του μιλήσω».

Έτσι κι έγινε. Σταμάτησε ο οδηγός του ταξί, χωρίς αυτοί να του κάνουν νεύμα, μπήκαν μέσα και ο πατήρ Πορφύριος είπε στον οδηγό τον προορισμό τους. Μόλις ξεκίνησαν, ο οδηγός του ταξί άρχισε να καταφέρεται εναντίον των κληρικών και να τους κατηγορεί για χίλια διό πράγματα. Και κάθε φορά που έλεγε κάτι, απευθυνόταν στα παιδιά, τα οποία κάθοταν στο πίσω μέρος του ταξί και τα ρωτούσε: «έτσι δεν είναι, βρε παιδιά; Τι λέτε κι εσείς;» Εκείνα, όμως, τσιμουδιά, δεν έλεγαν τίποτε, κατά την εντολή του Γέροντα.

Αφού είδε κι απόειδε ο οδηγός ότι δεν του απαντούσαν οι άλλοι, στράφηκε στον Γέροντα Πορφύριο και του είπε: « Έτσι δεν είναι, παππούλη; Τι λες κι εσύ; Δεν είναι αλήθεια αυτά τα πράγματα, που τα γράφουν και οι εφημερίδες;»

Του λέει τότε ο π. Πορφύριος: « Παιδί μου, θα σου πω μια μικρή ιστορία. Θα σου την πω μια φορά, δε θα χρειαστεί δεύτερη». Κι άρχισε να του διηγείται: « Ήταν ένας άνθρωπος από το τάδε μέρος(ο Γέροντας το ανέφερε), που είχε ένα ηλικιωμένο γείτονα, ο οποίος είχε ένα μεγάλο κτήμα. Μια νύκτα σκότωσε τον ηλικιωμένο γείτονα και τον έθαψε. Στη συνέχεια, με διάφορα πλαστά χαρτιά, πήρε το κτήμα του γείτονά του και το πούλησε. Και ξέρεις τι αγόρασε με τα χρήματα αυτά; Αγόρασε ένα ταξί».

Μόλις άκουσε αυτή την αφήγηση ο οδηγός του ταξί τόσο πολύ συγκλονίστηκε, που σταμάτησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και φώναξε: « Μην πεις τίποτε, παππούλη σε παρακαλώ, μόνο εγώ το ξέρω αυτό κι εσύ». « Το ξέρει κι ο Θεός παιδί μου», του απάντησε ο Γέρων Πορφύριος. « Εκείνος μου το είπε, για να σου το πω. Και να φροντίσεις απ’ εδώ κι εμπρός να αλλάξεις την σκέψη σου και τη ζωή σου ».