ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

 

Την 23η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η νήσος Θήρα και συγκεκριμένα η όμορφη πόλη του Εμπορείου, εορτάζει την σύναξη της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυρίας Προυσιωτίσσης, η οποία φυλάσσεται εις τον περικαλλή ενοριακό Ναό της πόλεως.

Εις την εορτή και πανήγυρη αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμφιλόχιος, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και εφημέριο του ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και νήσων κ.κ Επιφανίου και του γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως, π. Νικολάου Σιγάλα, μετέφερε τεμάχιο του ιερού λειψάνου εκ της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται ευλαβώς στο Ναό μας προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών της νήσου.

Κατά την τετραήμερη παραμονή του ιερού Λειψάνου στην Θήρα, δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες χριστιανούς ντόπιους και παραθεριστές, με ευλάβεια να το προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τις καθημερινές ιερές ακολουθίες που τελούνταν εις τον Ναό.

Το απόγευμα της 23ης Αυγούστου και ενώ εψάλλετο η Ιερά Παράκλησις του Αγίου από τον Κλήρο και τον λαό, βλέπουν, όπως μας διηγήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι και προσευχόμενοι έναν άγνωστο γι’ αυτούς Ιερέα, να μπαίνει στο ναό, να προχωρεί και να εισέρχεται δια της βορείου βοηθητικής θύρας στο Άγιο Βήμα. Ο Διάκονος π. Κυριακός έτρεξε να τον χαιρετίσει και να τον καλωσορίσει, νομίζοντας ότι ήταν κάποιος επισκέπτης κληρικός. Προς έκπληξη όμως του ιδίου αλλά και των άλλων προσκυνητών δεν υπήρχε κανένας ιερεύς ή λαϊκός εντός του ιερού. Είχε γίνει άφαντος. Τότε ξεκίνησαν ψίθυροι, σταυροκοπήματα και προσευχές γιατί όλοι κατάλαβαν ότι ο ιερέας – επισκέπτης δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος τους επισκέφτηκε, για να τους δώσει την ευλογία του και να εκφράσει την χαρά και την ευαρέσκειά του για την πανήγυρη και το ευλαβικό προσκύνημα του ιερού και χαριτόβρυτου Λειψάνου Του.

Αφήστε μια απάντηση